17. 10. 2013.| Filmski program

Režija: Aleks Gibni

 

Šokantan primer istraživačkog novinarstva i dokumentarističkog prikaza anomalija američkog političkog sistema. Film prati genezu i put od uspona do potpunog kraha američkog super lobiste Džeka Abramofa i njegovih saučesnika. Gonjeni porivima gramzivosti i beskrupuloznosti, nisu prezali da prevarama i korumpiranjem ogromnog broja američkih kongresmena, steknu bogatstvo na račun svojih naivnih klijenata kojima su obećavali naizgled nemoguće političke usluge.

 

Aleks Gibni je jedan od najuticajnijih dokumentarista današnjice, koji u svojim filmovima pokušava da osvetli naličje događaja koji potresaju svet. Oskara, koji je dobio za film Taksi do mračne strane, posvetio je mladom avganistanskom taksisti Dilaveru kojeg su američki vojnici pretukli na smrt.
Piter Džej Braun je započeo karijeru televizijskog stvaraoca krajem sedamdesetih, ali se ubrzo opredelio da svoj život posveti pokretu za očuvanje životne sredine. Član je posade ekološkog broda Morski pastir sa najdužim stažom, o kojem je snimio film.