23. 4. 2013.| Filmski program

5. FESTIVAL POLjSKOG KRATKOMETRAŽNOG FILMA SHORTWAVES

Utorak 23. 4. u 20:00, Mala sala

 

Peti Festival poljskog kratkometražnog filma „Shortwaves“  održaće se u jednom danu 23. aprila u 20 časova na Letnjoj pozornici Doma kulture „Studentski grad“.

„Shortwaves“ je festival najboljih poljskih kratkometražnih filmova koji je jednistven po svom konceptu – osim u gradu Poznanju program ovog festivala se tokom aprila održava, širom Poljske kao i u 50-tak evropskih gradova. Dom Kulture „Studentski grad“ je jedina ustanova u Beogradu u kojoj ovaj festival gostuje sa svojim programom po drugi put.

Festival dodeljuje nagradu publike koja se proglašava posle prebrojavanja glasova gledalaca sa svake projekcije širom Evrope.

Publika u Beogradu će imati priliku da vidi: kolaž „Photon“ autora Aleksander Pavlika, video snimak „Shape“ koji je ostvarenje dva autora Katažine Kijek i Pšemislava Adamskog, animirani dokumentarac „The Governance of Love“ autorke Adela Kačmarek, plastelin animaciju „Sponge Ideas“ autorke Kataržine Nalevajke i Pauline Ševčik, dramu pod nazivom „The Guardians“ od Kšištofa Šota, igrani film „All Souls’ Day“, Aleksandra Terpinjskog, animaciju „Toto“ od Zbignjeva Čapla, literarni film „To Love Life“ autora Pjotra Bosackog i angažovanu priču „A memory of last summer“, Kube Griževskog i Ive Krankovske, kao i animirani film „What Happens When Children don’t Eat Soup“, Pavela Prevenckiega, koji je premijerno prikazan na festivalu BALKANIMA 2012.

Takmičarski karakter selekcije će biti odlična prilika da se odrede tehničke sposobnosti i pokažu autorski senzibiliteti. Biće prisutni humor, emocije, refleksija i strah. Prisustvo animacije u okviru konvencijalnih video snimaka, kao i projekata koji su društveno angažovani ili čak filozofski, je garancija predstavljanja situacije poljskih kratkih filmova iz jedne šire perspektive.

Peto izdanje poljskog kratkometražnog filma „Short waves“ počelo je 4. aprila u Poznanju. Tokom mesec dana filmovi iz glavnog programa festivala biće prikazani u skoro pedeset gradova uključujući Varšavu, Berlin, Helsinki, Beograd. Svake godine raste popularnost među gledaocima i interesovanje u filmskoj industriji, brojni se radovi šalju, kao i hiljade glasova. Festival će trajati do 28. aprila, u organizaciji Fondacije „Ad Arte“, koja slavi desetogodišnjicu svoje aktivnosti.

 

Program u DKSG

 

THE GUARDIANS, r. Krzysztof Szot, 2013, 15’

THE GOVERNANCE OF LOVE, r. Adela Kaczmarek, 2013, 13’

ALL SOULS’ DAY, r. Aleksandra Terpińska, 2012, 18’

TO LOVE LIFE, r. Piotr Bosacki, 2011, 12’

SPONGE IDEAS, r. Katarzyna Nalewajka, Paulina Szewczyk , 2011, 5’

PHOTON, r. Alexander Pawlik, 2011, 5’

A MEMORY OF LAST SUMMER, r. Kuba Gryżewski, Ivo Krankowski, 2013, 10’

SHAPE, r. Przemysław Adamski, Katarzyna Kijek, 2013, 3’

WHAT HAPPENS WHEN CHILDREN DON’T EAT SOUP,r. Paweł Prewencki, 2011, 9’

Ulaz slobodan.

Link za dokument :