16. 4. 2013.| Filmski program

PRVI KADAR – ISTOČNO SARAJEVO

7. MEĐUNARODNI FESTIVAL  DOKUMENTARNOG I KRATKOG IGRANOG FILMA

Projekcija nagrađenih filmova 2012.

Utorak 16. 4. u 20:00, Mala sala

 

Uvodna reč: Aleksandra Mitrić-Štifanić, direktor festivala

Gosti: Dragan Elčić, mentor radionice umetničkog dokumentarnog filma i Marko Kostić, reditelj nagrađenog filma Mašinica

 

Prvi kadar je jedinstven festival dokumentarnog i kratkog igranog filma koji ima za cilj edukaciju mlade publike i afirmaciju domaćeg filmskog stvaralaštva. Organizovane posete publike projekcijama deo su edukativne misije festivala, koji već sedam godina školuje mladu filmsku publiku u sredinama u kojima ne postoji boskopski život i čija kulturna politika nema jasan plan zadovoljenja kulturnih potreba stanovništva. Radionica art dokumentarnog filma, koja je za sedam godina prerasla u Filmski kampus, predstavlja jedan od značajnih edukativnih segmenata festivala, jer se kroz nju školovao i usavršavao veliki broj mladih autora koji su u svojoj umetničkoj karijeri ostvarili značajne uspehe.

 

Nagrađeni filmovi

MAŠINICA Luks film, Marko Kostić, kratki igrani, Srbija, 2011, 30'

 

Detlić je kreativan, bistar, ali i moralan čovek, perkusionista u Operi i otac porodice.  Priklješten egzistencijalnim problemima koji se reflektuju i na njegov brak, Detlić se gorko-slatko i pomalo apsurdno dovija kako da opstane u teškim uslovima opšte krize u savremenoj Srbiji.

 

SLOBODA U POKRETU, Home Videos, Ramy A.Katz, dokumentarni, Izrael, 2011, 57'

 

Nekoliko meseci nakon što je njegov otac uhapšen, Avšalomova (18) realnost počinje da se menja. Dok njegov otac odležava trogodišnju kaznu zbog nasilja u porodici, njegova majka Riki (42) postaje jedini oslonac sedmočlanoj porodici, dok Avšalom napušta školu i kreira alternativnu realnost, baziranu  na specifičnom sportu, poznatom pod nazivom “Parkur”.

 

IZLAZ, dokumentarni, produkcija Forum teatar/Prvi kadar, 2012, Republika Srpska, 19'

 

Izlaz je potresno svedočanstvo o sudbini 120 000 srpskih, sarajevskih, mučenika sa kraja poslednje decenije 20. veka. S obzirom da je film realizovan kao kolektvni projekat polaznika radionice umetničkog dokumentarnog filma, od kojih većina nije imala nikakvo prethodno filmsko iskustvo, ovo ostvarenje je tim još upečatljivije i zanimljivije. Središnji lik, prota Vojislav (Pop-Žućo), koji je bio i ostao živa legenda epohalne borbe sarajevskih Srba za slobodu 90-tih godina 20. veka, svojom narativnošću dočarava svu tragiku egzodusa koji se desio nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

 Vrste materijala u arhivi: Fotografija

Signature: Ft/04/13