BALKANIMA 2010

7. Evropski festival animiranog filma / Otvaranje

 

Govori: Nikola Majdak

 

BALKANIMA, sedma po redu ove godine, biće održana u DKSG od 5. do 9. oktobra. Od pristiglih 365 filmova iz cele Evrope selekciona komisija, koju su činili Miroljub Stojanović, filmski teoretičar, Snežana Njegovanović, animator i Dragutin Gane Milanović, karikaturista, izabrala je 75 filmova za glavni takmičarski program.

 

Ove godine BALKANIMA priređuje omaž austrijskoj animaciji, organizovan u saradnji s visokim austrijskim institucijama, koja će imati svoj program animiranih filmova. Takođe, biće prikazani filmovi iz Australije, Tajlanda (van konkurencije), dva dugometražna igrana filma, tri ponoćne projekcije, pet studentskih škola animacije, tri panorame evropskog filma, a kao poseban kuriozitet - filmovi iz Gruzije i Turske. Od pratećih programa izdvajamo dve izložbe - u velikom foajeu festivalske dvorane  i u Galeriji dva sata pre početka festivala biće otvorena izložba karikatura Predraga Koraksića. Izložbu će otvoriti proslavljeni zagrebački animator Borivoje Dovniković Bordo, a sledećeg jutra, u okviru matinea BALKANIME, Koraksić će otvoriti izložbu Dovnikovićevih crteža. Takođe, biće održano predavanje o džezu u animiranom filmu, kao i program iznenađenja (u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom).

 

Po prvi put naslov EVROPSKI FESTIVAL dobija puno opravdanje. Evropska asocijacija za animirani filmCARTOON je otvorila vrata za istočnoevropske zemlje, koje su među sobom u Zagrebu izabrale filmove koji će ih predstavljati na evropskom takmičenju CARTOON D`OR. Ovaj izbor filmova prikazaćemo u posebnom programu BALKANIME.

 

Očekujemo veoma značajne goste koji će nam doći iz Nemačke, Estonije, Mađarske, Rusije, okolnih balkanskih zemalja... Imamo međunarodni žiri, koji čine Vuk Jevremović (Nemačka), Igor Prasel (Slovenija) i Božidar Zečević (Srbija), koji će odlučiti o glavnoj nagradi, kao i o nizu manjih nagrada.

 

Osnivač i umetnički direktor festivala BALKANIMA je profesor Nikola Majdak.

 

Studentski žiri činiće Andrej Kolenčik (Bratislava, Slovačka), Greg Dekuir, Džr. (Los Anđeles, SAD) i Srđan Radaković (Novi Sad, Srbija).

 

Ulaz na sve projekcije festivala BALKANIMA je besplatan.

"/> Balkanima 2010
5. 10. 2010.| Akademski filmski centar

 

5 - 9. 10.

Velika sala/Mala sala

14:00 - 24:00

BALKANIMA 2010

7. Evropski festival animiranog filma / Otvaranje

 

Govori: Nikola Majdak

 

BALKANIMA, sedma po redu ove godine, biće održana u DKSG od 5. do 9. oktobra. Od pristiglih 365 filmova iz cele Evrope selekciona komisija, koju su činili Miroljub Stojanović, filmski teoretičar, Snežana Njegovanović, animator i Dragutin Gane Milanović, karikaturista, izabrala je 75 filmova za glavni takmičarski program.

 

Ove godine BALKANIMA priređuje omaž austrijskoj animaciji, organizovan u saradnji s visokim austrijskim institucijama, koja će imati svoj program animiranih filmova. Takođe, biće prikazani filmovi iz Australije, Tajlanda (van konkurencije), dva dugometražna igrana filma, tri ponoćne projekcije, pet studentskih škola animacije, tri panorame evropskog filma, a kao poseban kuriozitet - filmovi iz Gruzije i Turske. Od pratećih programa izdvajamo dve izložbe - u velikom foajeu festivalske dvorane  i u Galeriji dva sata pre početka festivala biće otvorena izložba karikatura Predraga Koraksića. Izložbu će otvoriti proslavljeni zagrebački animator Borivoje Dovniković Bordo, a sledećeg jutra, u okviru matinea BALKANIME, Koraksić će otvoriti izložbu Dovnikovićevih crteža. Takođe, biće održano predavanje o džezu u animiranom filmu, kao i program iznenađenja (u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom).

 

Po prvi put naslov EVROPSKI FESTIVAL dobija puno opravdanje. Evropska asocijacija za animirani film CARTOON je otvorila vrata za istočnoevropske zemlje, koje su među sobom u Zagrebu izabrale filmove koji će ih predstavljati na evropskom takmičenju CARTOON D`OR. Ovaj izbor filmova prikazaćemo u posebnom programu BALKANIME.

 

Očekujemo veoma značajne goste koji će nam doći iz Nemačke, Estonije, Mađarske, Rusije, okolnih balkanskih zemalja... Imamo međunarodni žiri, koji čine Vuk Jevremović (Nemačka), Igor Prasel (Slovenija) i Božidar Zečević (Srbija), koji će odlučiti o glavnoj nagradi, kao i o nizu manjih nagrada.

 

Osnivač i umetnički direktor festivala BALKANIMA je profesor Nikola Majdak.

 

Studentski žiri činiće Andrej Kolenčik (Bratislava, Slovačka), Greg Dekuir, Džr. (Los Anđeles, SAD) i Srđan Radaković (Novi Sad, Srbija).

 

Ulaz na sve projekcije festivala BALKANIMA je besplatan.Vrste materijala u arhivi: Fotografija Audio snimak

Signature: A/09-11/10 Ft/09-12/10