Promocija knjige Dragana Stojanovića TRIPL DABLIN

Novi roman Dragana Stojanovića donosi, potpuno neočekivano, duhovit i, na momente, parodijski razgovor s velikim delima svetske književnosti. Ujedno, na svež način bavi se fenomenima savremene pop kulture, u prvom slučaju ne samo fenomenološki, kao što su Konstrakta i Nik Kejv.

Četvrtak 14. septembar u 19.00
Amfiteatar / Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“
Predstavljanje knjige Dragana Stojanovića 
TRIPL DABLIN
(Dosije studio, 2023) / Nagrada „Isidora Sekulić“
Učestvuju: Dobrivoje Stanojević, Mina Đurić, Jovana Milovančević, Tamara Mitrović i autor

„Novela Dragana Stojanovića ponekad otvoreno, ali uglavnom diskretno, ironična i duhovita, opisuje jedan neobičan dan ostarelog profesora pred neželjen susret s bivšom suprugom. To je dan razmišljanja o tome na koji način bi profesorovi filozofski i književni uzori odgovorili na aktuelne teme i nedoumice – postoji li nešto bolje od ljubavi, za šta da li imamo, možda ćemo tek naći neko ime, neku odgovarajuću imenicu. Od svega što ljudima može biti dato, ljubav je svakako na prvom mestu. Ovo što je bolje od nje trebalo bi opisati, možda postoji pesnik koji bi to umeo (...)“ 

Moj narator se izražava oksimoronski: najbolje od svega što čoveku može da se desi je ljubav, a od ljubavi je bolja odanost. 
Dragan Stojanović u razgovoru s Marinom Vulićević 
za list „Politika“ 14.6.2023.

Profesor emeritus beogradskog Filološkog fakulteta Dragan Stojanović (13.4.1945, Beograd), dugogodišnji profesor katedre za Opštu književnost i teoriju književnosti, povodom stogodišnjice od izlazaka Džojsovog „Uliksa“, Eliotove „Puste zemlja“ i „manje poznate pesme“ Gotfrida Bena „Triper“, piše esejistički roman „Tripl Dablin“, koji na izuzetno duhovit način uspostavlja dijalog s autorima svetske književnosti (Džojs, Sen Džon Pers, Kafka...), ali i s fenomenima i ličnostima pop kulture (Nik Kejv, Ana Đurić Konstrakta...). Jedno od najinteresantnijih promišljanja Konstrakte i njene „evrovizijske“ pesme – koliko muzičke numere toliko i pojave ove autorke – predstavlja nam Stojanovića u potpuno novom duhu. 

To je jedna vrsta šale, počev od naslova. // 
To je delimično polemika (sa Džojsom), delimično parodija...
Autor u razgovoru s Jovanom Milovančević na Radio Beogradu 
Emisija „Klub 2“, 28.6.2023.
 

Top