MOGU LI DA UĐEM? 1. deo

Petak 14. avgust

MOGU LI DA UĐEM? 1. deo

Predavanje sa projekcijom. Autorka je Koštana Banović, filmska i vizuelna umetnica koja živi u Utrehtu, Holandija gde predaje na Univerzitetu umetnosti i dizajna (HKU), a gostujući je predavač i na Holandskom Institutu umetnosti u Arnhajmu i Jan Van Ajk Akademiji u Mastrihtu. Njeni radovi iz oblasti slikarstva, video instalacija i filma deo su kolekcije Stedelijk muzeja u Amsterdamu. Tokom svog opusa Koštana istražuje rituale kao sredstvo za otkrivanjesebe i drugih, što je i okosnica njenog rada.

https://www.kostanabanovic.com/.

Mogu li da uđem je filmski esej u kome afrobrazilska religija Kandomble nije toliko istražena kao što je iskustveno doživljena od strane autorke.

Rediteljka i vizuelna umetnica Koštana Banović vraća se na ostrvo blizu obale Bahia (Brazil), gde je boravila u okviru Rezidencijalnog programa Sasatar fondacije, tokom kojeg se upoznala sa lokalnom zajednicom Kandomble. Intrigirana ceremonijama posednutosti duhovima na ostrvu, gde se Bogovi mešaju sa ljudima, uključujući se u bubnjarske, pevačke i igračke predstave, Koštana je htela da sazna još više… i našla se unutar sveta zatvorenih vrata. 
Svaki korak u saznavanju nečega više o Kandomble kultu vodio je u kontradiktorne priče i različite ideje o tome šta je Kandomble zapravo. Ili šta je bila. 
Ili šta bi trebalo da bude…
 

Top