CARLOTTA GRISI-OD VIŽINADE DO VJEČNOSTI*

Subota, 11. februar, 20.00, Velika sala

Produkcija: Umetnički Festival „Rovinj, Art & more” i „Opera b.b. ” iz Zagreba

CARLOTTA GRISI-OD VIŽINADE DO VJEČNOSTI*

Režija: Ljiljana Gvozdenović

Tekst: Annamaria Serda

Muzika: Darijan Ivezić

 

Igraju:

Annamaria Serda

Ronald Braus

Mario Čopor/Goran May Janković

 

O predstavi:

Dramska predstava sa muzičkim numerama i plesnim deonicama prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi, koja je rođena u malom, bajkovitom Istarskom gradiću Vižinadi, a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom  Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletske umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Petersburg). Malo poznata činjenica je da je napoznatiji balet romantizma „Žizel” napisan upravo za nju. Teofil Gotje, koji je ceo život bio opčinjen Karlotom, piše libreto „Žizel” upravo inspirisan njenim likom i delom, a Adolf Adam muziku.

U srži drame je Karlotin komplikovan odnos sa Žilom Peroom, čuvenim koreografom, koji je bio njen mentor, saradnik i ljubavnik. Naime, posebno je intrigantno to što je Žil Pero radio koreografiju za „Žizel”, međutim njegovo matično pozorište (u Parizu) ga zaobilazi i potpisuju drugog čoveka kao koreografa čuvene „Žizel”. On, dakle, u trenutku Karlotinog najvećeg uspeha, doživljava najveći pad. Ovo je temeljni sukob na kojem se bazira naša predstava koja vas, u periodu od 50 min, vodi kroz uspone i padove u odnosu i životu dvoje legendarnih umetnika, popraćeno plesnim deonicama i songovima, koji se izvode uživo uz pratnju pijaniste.

Dakle, reč je o originalnoj priči, originalnom mjuziklu, koji je pretpremijeru imao u samoj Vižinadi ispred rodne kuće Karlote Grizi, a premijeru 2. oktobra. 2021. godine u Rovinju u Kazalištu Gandusio u sklopu Umetničkog Festivala „Rovinj, Art & more” čiji je umetnički direktor, operski pevač i glumac koji u ovoj predstavi tumači lik Žila Peroa, gosp. Ronald Braus. Režiju potpisuje svetski poznata balerina i koreograf Ljiljana Gvozdenović, a muziku hrvatski kompozitor i dirigent Darijan Ivezić.

Predstava je krajem 2021. godine dobila Nagradu Sv. Eufemija, Nagradu festivala „Rovinj, Art & more” za „Promociju i Revitalizaciju Kulturne Baštine Istre”. Potom su sledila izvođenja u Zagrebu (07.02.2021. u Zagrebačkom Kazalištu Lutaka), te u Beogradu (u Bitef teatru, 11.02.2021.).

Teme koje se prožimaju kroz predstavu jesu odnos ljubavi i slobode, ljubavi i umetnosti, kako sačuvati samostalnost i individualnost u odnosu na zahteve profesije, publike i nama najbliskijih osoba?

Dalje, na linkovima ispod možete pročitati neke kritike i priloge o našoj predstavi te videti i kako je medijski ispraćena:

https://istrain.hr/index.php/kultura-arhiva/26063-praizvedbom-predstave-carlotta-grisi-od-vizinade-do-vjecnosti-uspjesno-je-okoncano-i-trece-izdanje-festivala-rovinj-art-more 

https://www.modnialmanah.com/zagrebacka-izvedba-predstave-carlotta-grisi-od-vizinade-do-vjecnosti-odusevila-brojnu-publiku/ 

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/kulturno/story/3152/vest/4696847/mjuzikl-karlota-grizi-od-vizinade-do-vecnosti-premijera.html?fbclid=IwAR1jzUHMieWAO7-bVDQKWRh63GBjWPMTalgKYBGNf48J0ppoH552cMW-0OI

 

*Cena ulaznice: 600 din. (50% popust za studente i penzionere)

  

  

Top