Представљање скандинавских аутора у издању Блум издаваштва

Разговор о великим романима скандинавске књижевности: МЕЛАНХОЛИЈИ актуелног нобеловца Јуна Фосеа, ВАНДАЛИЗМУ данског писца Тома Кринстенсена и БОЖИЋНОМ ОРАТОРИЈУМУ Швеђанина Јерана Тунстрема, у преводима Радоша Косовића и Зорице Ковачевић.

Четвртак 11. април у 19.00, Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић”
Представљање скандинавске књижевности у издању Блум издаваштва

МЕЛАНХОЛИЈА Јуна Фосеа и 
ВАНДАЛИЗАМ Тома Kринстенсена 

у преводима Радоша Kосовића (2023) и 
БОЖИЋНИ ОРАТОРИЈУМ Јерана Тунстрема 
у преводу Зорице Kовачевић (2024)
Учествују: Радош Kосовић, Зорица Kовачевић и Тамара Kрстић 
Модерира Тамара Митровић

Јун Фосе (1959), добитник Нобелове награде за књижевност 2023, један од најважнијих савремених светских писаца, рођен је на западу Норвешке, где и данас повремено живи, као и у Аустрији, и у Ослу, написао је више од 20 прозних дела, 30 драма и 8 збирки поезије. 

Том Kринстенсен (1893 Лондон–1974), дански песник и романописац, један од кључних стваралаца изгубљене генерације после I светског рата, одрастао у Kопенхагену, каријеру започиње као књижевни критичар, упоредо пишући фикцију. Неке његове збирке поезије су класици данског експресионизма. Написао је неколико романа, приче, песме, есеје, путописе, а роман Вандализам (1930) је његово најзначајније дело.

Јеран Тунстрем (1937–2000) један је од значајнијих писаца шведске књижевности друге половине XX века. Преко четири деценије писао је романе, песме, приче и радио-драме, а најпознатији је по Божићном ораторијуму. У романима, стилом на гранци магичног реализма, бави се интимним темама, истргнутим из свог живота.

Top