Представљање књига документарне прозе ФЕБРУАР 33 и СНОВИ СВИРЕПИХ НОЋИ / НОВЕМБАР 1942

Представљамо две књиге нефикцијске прозе, једна говори о доласку Хитлера на власт и понашању немачких писаца у том тренутку, а друга о малим људима у Другом светском рату.

Среда 3. април у 19.00, Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић”
Представљање документарне прозе у издању Геопоетике

ФЕБРУАР 33. ЗИМА KЊИЖЕВНОСТИ Увеа Витштока 
у преводу Дринке Гојковић (2023) и 
СНОВИ СВИРЕПИХ НОЋИ / НОВЕМБАР 1942. Интимна историја прекретнице Другог светског рата Петера Енглунда 
у преводу Спасе Ратковић (2024)
Учествују Милан Ристовић и Мухарем Баздуљ

Књига„Фебруар 33” приказује понашање сликара, издавача, писаца који су још увек у Берлину (Томас Ман, Готфрид Бен, Хајнрик Ман, Ремарк, Kлаус Ман...) у тренутку Хитлеровог доласка на власт, као и током првог месеца његове власти. 

Уве Витшток (1955, Лајпциг), критичар и уредник, аутор 11 књига, одрастао у Бону и Kелну, био је уредник у дневнику Франкфуртер алгемајне цајтунг (у редакцији Марсела Рајх-Раницког), уредник за немачку књижевност код С. Фишера и један од уредника часописа Ноје рундшау; гостујући професор-критичар на Вашингтонском универзитету у Сент Луису; уредник дневника Велт, уредник за књижевност у часопису Фокус. Објавио је биографију Kарл Маркс код берберина. 

СНОВИ СВИРЕПИХ НОЋИ – „Петер Енглунд своје dramatis personae (…) прати, ослањајући се на њихове дневнике, преписку, и архивску грађу различите провенијенције. На тај начин гради, преплићући њихова искуства у рату, једну „паралелну димензију“, на чијој равни се одвијала сва ратна бруталност, херојство, пожртвованост, идеолошка заслепљеност, издаја, нада у победу.” 
Милан Ристовић

Петер Енглунд (1957, Боден, Шведска), историчар и писац, професор на Универзитету у Упсали и на Институту за драму у Стокхолму, члан Шведске академије, студирао је археологију, филозофију и историју. Његове књиге Интимна историја Првог светског рата и Мале историје издала је Геопоетика. Новинарска искуства из ратова у Хрватској, Босни, Авганистану и Ираку сажео је у књижици Сцене из огледала: Фрагменти успомена из четири рата. 
 

Top