ПАВИЋ: ОД Ш ДО А

19 - 30. март, Велика галерија

Отварање у уторак 19. 3. у 19:00

ПАВИЋ: ОД Ш ДО А

Мултимедијална изложба

Аутори изложбе: Исидора Ињац, Сара Ивковић Марковић, Марјан Маринковић

 

Ове године навршава се 95 година од рођења, 15 година од смрти Милорада Павића, као и 40 година од објављивања „Хазарског речника“, његове најпознатије књижевне творевине.

„Будући да су игра и онеобичавање од стране релевантне критике означени као стожери Павићеве поетике, одлучили смо да се и сами, приказујући његово дело, послужимо овим изражајним средствима. Надаље, асоцијативно мислећи о Павићу, најчешће смо помишљали на неконвенционалну структуру његове прозе, на нелинеарност, отвореност, на роман речник који сваки читалац може изнова састављати према сопственом нахођењу. Из свега овога изнедрена је идеја о Павићу од Ш до А, која нам писца са лулом показује путем тридесет слова нехајно разбацаних по белини галеријских зидова, коју би маштовити посматрач могао лако доживети као странице неке необичне књиге. Свако слово азбуке има своју јединствену форму (тело) и клицу јединственог значења. Поред тога, у свако слово-тело уписани су појмови-одреднице и слике које кореспондирају са њим. Свака одредница је, даље, посебно објашњена, на начин који смо сматрали најбољим (али који никако није и једини могућ!), и у складу са простором који нам је одабрана форма представљања дозвољавала. Одреднице и слике одабирали смо као кључне означитеље писца и интелектуалца Милорада Павића, као кључеве који нас воде ка (могућој) суштини његовог стваралаштва.“

(Из ауторског предговора изложбеног каталога 2019.)

Поводом обележавања јубилеја у Великој галерији ДКСГ поред изложбе "ПАВИЋ: ОД Ш ДО А" од 27. до 30. марта можете погледати и филм „ПРЕМИЈЕРА” у времену од 17 - 21 h.

"Премијера” Младомира Пурише Ђорђевића је краткометражни филм о Милораду Павићу, снимљен на позоришном праизвођењу „Хазарског речника”, у режији Томажа Пандура у београдском Центру „Сава”и „Заувек и дан више” Владимира Петрова, на сцени Московског художественог театра.

- Директор фотографије: Миша Милошевић 

-Дизајн звука: Жељко Ђорђевић 

-Монтажер: Неда Спасојевић 

-Сценариста и редитељ: Пуриша Ђорђевић 

- Произведено 2004, Дом културе „Студентски град”. 

Top