Разговор о књизи књижевних критика САШЕ ЋИРИЋА "НОВИ ЉУДИ"

Четвртак, 25. март, 20.00, Instagram и Facebook ДKСГ
Представљање књиге књижевних критика САШЕ ЋИРИЋА
НОВИ ЉУДИ – између ретро утопије и неоисторијске фарсе
(Културни центар Новог Сада, 2020)
У разговору учествују Владислава Гордић Петковић и аутор

Профил.
Текстови у овој књизи припадају тзв. књижевним интерпретацијама, од којих један део, највише у четвртом поглављу, чине компаративне анализе. Већи део текстова настао је као феноменолошко читање, неки са свешћу једни о другима, неки независно од ове књиге и њеног концепта. 
(...) Наше доба, заправо, доба је малаксалости идеолошке парадигме о крају историје који је донео тријумф капитализма и либералне демократије, доба успона ауторитарних популизама и „авети“ из 1930-их година. (...) Отуда, наше је доба учинило занимљивим поновно читање књига из 1930-их (...).
(...) Посредни омаж се крије у анализи политичности писма С. Басаре и Д. Албахарија, аутора које сам много чешће оспоравао него хвалио, не престајући да их читам.
Из „Увода“

Саша Ћирић (1975, Пирот) дипломирао је Српско-светску књижевност, новинар је Другог програма Радио Београда, аутор емисије „Око Балкана“, посвећене регионалним културама. Био је један од уредника „Бетона“ и интернет портала загребачке књижаре Booksa. Књижевни критичар је загребачког недељника „Новости“. Објавио је књигу критике и есеја „Ужици херменеутике“ (Зрењанин, 2009), монографију о савременом црногорском роману „Ујед историје“ (Улцињ, 2009), књигу негативних критика и компаративних анализа „Не узимај ме у уста – критика заједљивог ума“ (Загреб, 2016). 

Top