ТЕОРИЈА ОДРАСТА И УМЕТНОСТ – дискурзивни програм Бијенала младих

Субота, 30.октобар, 18.00, Клуб Магистрала "Драган Ве Игњатовић"

Модератор: Лав Мреновић (историчар уметности)

Саговорници/е: Милош Ковачевић (заједничко.орг), Алеxандра Пападематриоу (визуелна уметница и учесница Бијенала младих) и Александрија Ајдуковић (визуелна уметница и чланица радне групе за фер праксе УЛУС-а).

Разговор се одржава у склопу самоорганизованог едукативног програма за младе у пољу савремене уметности "Распричавање" у организацији Бијенала младих. "Распричавање" је место изградње додатног и допунског знања, оног које се не може добити кроз формално образовање у области уметности, посебно с обзиром на велики дефицит дискурзивног и теоријског знања и повезаности рада уметника/ца са актуелним друштвеним токовима у програмима уметничких академија и факултета. Из овог разлога програм и носи овај назив јер њиме жели означити излажење из затвореноог поља које је ограничено само на визуелно и закорачити у поље рефлексивности и промишљања друштвених процеса из поља уметности. Стога, кроз покретање тема попут облика организовања колективног уметничког деловања, стратешке улоге савременог уметничког стваралаштва у културној политици, економије уметничког рада и могућности за укључивање уметника у шире друштвено-економске процесе, уметности у сајбер свету, односа уметности и идентитетских политика, екологије и другог, пројекат настоји да поспеши развој еманципаторских пракси под окриљем УЛУС-а.

Ургентност климатске кризе чини устаљене облике рада, укључујући и уметнички, непримереним тренутном ванредном стању у којем је индустријски поредак створио досад невиђену политичку кризу чије нерешавање прети опстанку човека и нељудским врстама. Намера разговора је да покрене питања мишљења и практиковања уметничког рада и организовања уметника/ца ван доминантних капиталистичких категорија раста, напретка и сличног у контексту "канибалистичког капитализма" како именује његову еколошки деструктивну логику теоретичарка Ненси Фрејзер, које су и даље присутне у пољу културе. Биће размотрен радикални алтернативни економски модел теорије одраста и његове потенцијалне импликације за сферу културе, посебно за визуелну уметност, како на теоријском нивоу, тако на практичном нивоу, посебно имајући у виду локалну друштвену и културну средину.

Разговор ће бити стримован путем Зоом-а.

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86048027530?pwd=c0FZSzRGSW1yZjNHeS9tWkd3T2FUUT09
Meeting ID: 860 4802 7530
Passcode: 182208

Заинтересовани могу присуствовати разговору уживо у простору Магистрале ДКСГ, уз поштовање епидемиолошких мера.

Програм се реализује у сарадњи са Домом културе Студентски град и Институтом за савремену уметност Црне Горе.
Пројекат је подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

  

 

Top