ПРОГРАМ АУСТРИЈСКИХ КРАТКИХ ФИЛМОВА

Понедељак, 14. септембар у 20.00, Амфитеатар

Рецентна продукција краткометражних аустријских филмова, коју ћемо приказати у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду. За све филмове обезбеђен је титл на српском.

Apfelmus / Сос од јабука, Alexander Gratzer, 7 мин.
Ретки становници гнезда и два поларна медведа у мрачној пећини разговарају о егзистенцијалним филозофским питањима живота.

Boomerang / Бумеранг, Kurdwin Ayub, 21 мин.
Мерцедес паркиран испред куће. Девојка пролази, прилази вратима куће. Возач се протеже кроз прозор, жели да пође са њом. "Одлази, тата, срамотиш се". "Волим те", одговара отац. Али Дана се не колеба. На путу је за мајчину забаву, која се тек преселила у свој стан након развода.

Eigentlich vergangen / Далеко од прошлости, Nicole Foelsterl, 15 мин.
"Далеко од прошлости" је лични покушај редитељке да се помири са амбивалентном историјом своје баке као припаднице мањинске заједнице подунавских Шваба током Другог светског рата. Интензивне сцене ове две жене ангажоване на свакодневним задацима испреплетене су фрагментима разговора и филмским снимцима из старе домовине како би створили одраз неухватљивог односа нарације и сећања.

Favoriten / Фаворити, Martin Monk, 18 мин.
Након свађе са мајком, бунтовна Софија стопира према југу у потрази за оцем кога никада није упознала.

Freigang / Један дан слободе, Martin Winter, 35 мин.
Самохрана мајка Кати добија дневни допуст из затвора и проналази свог трогодишњег сина, који живи са њеном сестром. Принуђена је да пронађе начин да му омогући бољу будућност, док време није на њеној страни, јер мора да се врати у затвор у шест сати.

Animistica, Nikki Schuster, 7 мин.
Редитељка храбро урања у мрак, ужива у његовој језивости и слави сјај пропадања: калеидоскоп екологије у свој својој ужасној лепоти.

Italy & (This is) Water / Италија и ово је вода, Ioan Gavriel, Anja Franziska Plaschg, 5 мин.
Један дан: од нежне зоре до најтамније ноћи. Један од много дана који тек предстоје? Највероватније је последњи. Дуги опроштај од живота који нам је временом постао драг. Води ка скоку у нову реалност, у ново стање свести.

 

 

Top