ОНДА ПОРАСТЕШ А МАПЕ ПОСТАНУ СТРАШНЕ - Урош Крчадинац

18.4 - 14. 5, Галерија
Отварање, понедељак, 18.април, 19.00

Изложба илустрованих мапа из путописног романа »Бантустан« и премијерно представљање дигиталног пројекта »Бантустан: Интерактивни атлас«.

»Бантустан« је објављен 2015. као самиздат Клуба путника. Написали су га заједно Урош Крчадинац, Лазар Пашћановић и Марко Ђедовић. Као инфографички путописни роман о путовању кроз Африку, »Бантустан« је приповест о поделама, изолацији, контакту и замишљању другачијих картографија људских односа на заједничкој планети.
За »Бантустан« Урош је нацртао неколико десетина илустрованих мапа. Оне представљају сложене таписерије пиктограма, идеограма, различитих писама, грбова, лавирината, тајних порука и скривених симбола. Цртање је трајало око годину и по дана.

На изложби ће ове мапе први пут бити приказане као зидне графике у великом формату. На изложби ће бити премијерно представљен и »Бантустан: Интерактивни атлас«, дигитални тумач ових мапа, ауторска књижевно-графичка Веб апликација коју је Урош написао и дизајнирао баш за ову изложбу. »Бантустан: Интерактивни атлас« садржи објашњења за све симболе на мапама – и још понеки досад необјављени коментар.

Урош Крчадинац (1984) је дигитални уметник, програмер, писац и едукатор. Његова трансдисциплинарна пракса обухвата програмирање, писање, дизајн, анимацију и картографију. Његов рад представљен је у Европи, Северној Америци и Азији. Докторирао је информатику на Универзитету у Београду. Ради као доцент дигиталне уметности и рачунарства на Факултету за медије и комуникације, као научни сарадник на Универзитету у Београду и као гостујући професор на Академији уметности у Новом Саду.

Јавно вођење кроз изложбу биће одржано у четвртак, 5. маја у 19 часова.
Кроз изложбу ће водити аутор изложбе Урош Крчадинац.

 

Top