"НОЋНИ НОМАДИ" МУАНИСА СИНАНОВИЋА

НОЋНИ НОМАДИ
Муанис Синановић

Изабрао и превео
Иван Антић

Едиција
СВОЈА СТРУЈА

Издавач
Дом културе Студентски град

Уредник
Бојан Марковић

У поезији Муаниса Синановића задивљује комбинаторика поетика које се интелектуално прожимају, углавном кроз метафору која мисли или алегорију која концептуално повезује све нивое текста. У поезији Муаниса Синановића се може ексцерпирати грађа различитих песничких стратегија, те тиме постају наново изазовни модернистички, авангардистички и постмодернистички поступци спрезани у ефектне прелазе и напоне унутар истих песама и различитих збирки, при чему није реч о рехабилитацији старих и демодираних модела певања.

Између осталог, ове песме окупира тема трансформације и кретања. Сва ова померања и мигрирања су унутрашња, а екстеријер у коме је субјект заправо је само његова унутрашњост, топографија духа и мисли, која је он и у којој је истовремено већ. У поетско-прозном запису „Борци”, они који су названи  „борци” што „у празним дворанама љуште малтер”, заправо су у „дворанама” свога тела. И тада се у „борцима” збива нешто сасвим важно: „у њима расту ормари с бројним претинцима и ладицама”. Kретање напољу је кретање унутра („цела земља је напрсло огледало”).  На тај начин још јаснији смисао добија тврдња да у физичком „мигрирању” нема ничега трансформативног јер се „телу” одузима час у коме застаје и изнутра се мења. Синановић нас песнички води кроз „логику, никад милитантну”  и то – евокативно, класично, модерно.

Избор у  књизи Ноћни номади чине песме издвојене из до сада објављених песникових збирки на словеначком: Штафета око градске смреке, Песме, Двовид и Kрхки каравани. Ово је већ други избор из песникове поезије на српском (прво у Србији) и излази истовремено када и словеначко издање песникове збирке Крхки каравани.

О АУТОРУ
Муанис Синановић (1989) рођен је у Новом Месту, живи и ради у Љубљани и Цељу. Дипломирао је филозофију и општу лингвистику на Филозофском факултету у Љубљани. Уређивао је часопис „Идиот”, књижевну збирку Нова знамења; уредник је портала за позоришну критику Kriterij.si. Пише и филозофске коментаре, текстове о књижевности, филму, позоришту и уметности. Објавио је кратки роман Анастрофа (2017). Српски културни центар Данило Киш објавио је књигу Изохипсе  (2017), двојезични словеначко-српски избор из његове дотадашње поезије. Песме су му преведене на осам језика. Укључен је у чешку и грчку антологију младе словеначке поезије и у антологију Europe: an Anthology of Contemporary Europena Poetry (Kingston Univesity Press, London, 2019). Аутор је следећих песничких збирки: Крхки каравани (2020) Двовид (2016) Песме (2014) Штафеша око градске смреке (2011, награда за најбољи првенац).

 

https://drive.google.com/file/d/1z0fTczPusoWmuY8kjBzvPMtqbPxvXCR6/view?usp=sharing

 

 

Top