КУД „КОЛО“

Петак, 4. новембар, 20.00, Велика сала

Ансамбл је почео са радом 15. маја 1948. године да би већ 29. новембра 1948. године премијерно ступио на сцену Народног позоришта у Београду уз пратњу оркестра Београдске опере и тамбурашког оркестра Радио Београда. Тако је већ на првом наступу започео сарадњу са репрезентативним уметничким институцијама Србије што ће постати и традиција.

Ансамбл постаје права уметничка репрезентација и од првог дана окупља најеминентније стручњаке из области традиционалне игре, музике и песме. Поред Олге Сковран, чији су асистенти били Милена Пенић и Нада Патрногић, стални кореограф постао је Добривоје Путник, а на месту секретара и стручног сарадника Ансамбла нашла се др Оливера Младеновић, неприкосновени етнолог. У првим корацима Ансамбла учествовао је и еминентни Стручни савет (Стана Клајн, Драгутин Чолић, Бранко Марковић, Мага Магазиновић) поред кога су својим саветима и предавањима помагале и сестре Даница и Љубица Јанковић.

Не „темперамент“ у разузданости, претераном „ђипању“, „дрмању“, неукусном и изазовном понашању, које понекад може да изазове аплаузе публике, али не васпитава укус гледалаца и вулгаризује народну уметност…Из ових принципа детаљније су се искристализовали и задаци Ансамбла: да на сцени приказује традиционалну народну игру развијајући је у смислу и складу са савременим захтевима сценске уметности, те да традиционална игра проговори новим, свежим уметничким језиком – да споји прошлост са садашношћу.

Критичари су листом писали у суперлативу о Ансамблу, али како је „Коло“ успевало и успева да одржи свој врхунски квалитет, на који начин и даље фасцинира публику и како осваја награде можда је најбоље објаснио белгијски критичар речима: „…У њиховим играма нема никакве извештачености, све је природно, све долази из срца и све иде право у срце.

 

Top