КРАТКА ИСТОРИЈА АВАНГАРДНОГ ФИЛМА

Среда, 15. април

Академски кино клуб/Академски филмски центар ДКСГ ће у времену изолације подсетити све љубитеље филмске уметности на почетке експериментисања са филмским материјалима и филмском формом у овом онлине серијалу. Поред ремек-дела светске кинематографије, гледаоци ће имати прилику да погледају неке од најбитнијих домаћих авангардних и експерименталних остварења.

Андалузијски пас / Un Chien Andalou

Режија: Луис Буњуел

Година производње: 1928.

Дужина: 16 мин. 28 сек.

Надреалистички филм у чијој креацији је поред прослављеног редитеља, учествовао и Славадор Дали, један од најпознатијих сликара и уметника у 20. веку. Зачудне и кошмарне слике овог филма, намера су самих аутора, мајстора надреализма, који су заправо желели да створе антиуметнички филм.

Буњуел је рекао о филму: “Приликом разраде фабуле одбачена је као небитна свака помисао на неку рационалну, естетичку или какву другу преокупацију техничким питањима. Резултат је намерно антипластичан, антиуметнички филм. Фабула је плод свесног психичког аутоматизма, утолико не покушава да преприча сан, премда користи механизам аналоган механизму снова“.

 

 

 

Top