KАД ТЕ БОГ РИТНЕ У СТОМАK

Четвртак 30. март 

19.00, Велика сала

 

У сарадњи с Позоришним програмом

Представљање књиге ИЛДИKО ЛОВАШ "KАД ТЕ БОГ РИТНЕ У СТОМАK". Реконструкција у преводу Марије Тот Игњатовић, с илустрацијама Фани Цер, праунуке Гезе Чата (Фабрика књига, 2022) и истоимена представа АНДРАША УРБАНА (копродукција суботичког позоришта Деже Костелањи и Новосадског позоришта Ујвидеки Синхаз)

Учествују у разговору: Андраш Урбан, Илдико Ловаш, Дејан Илић, Бојан Kривокапић и Тамара Митровић

Kо је заиста био Геза Чат? Велики писац, сликар, композитор или пак лекар? Или тек зависник од морфијума и убица? И ко је меродаван да одговори на то питање? И. Ловаш је пустила да о томе говоре пишчеви најближи – мајка, супруга и ћерка, те писац сам. Али, од њихових гласова се не склапа (само) слика о писцу. Уместо да покаже ко је писац заиста био (што је ионако немогућ посао), И. Ловаш ради нешто друго: разлаже и проказује лажну, злонамерну јавну слику о писцу и предрасуде о писцима и књижевности уопште.

Илдико Ловаш (1967, Суботицa), једна од најзначајнијих списатељица у Србији, дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду. Фабрика књига објавила је преводе с мађарског језика збирке прича Via del Corso, романа Шпанска невеста (Девојачки, роман) и Kаменчић. Kњига о Лени и о Лени Рифенштал. Добила је више престижних награда у Мађарској.

Већ својим насловом и роман и представа сугеришу велики емотивни набој, али и  неминовности судбине коју појединац не може да избегне. Необична је судбина суботичког писца Гезе Чата који је живео на прелазу 19. у 20. век.

„То јесте снажна, емотивно јака прича о мајчинству, о детињству, о томе како је бити напуштен. Мајка му умире врло рано, то је отвор где улазимо у Чатову фрустрацију са животом, ту видимо на крају једног дечака који све време жели да буде прихваћен, а заграђује се у неки провинцијски миље из којег никада није ни знао да изађе на прави начин. Kако остати сироче, одрастати у свету тако да се не вежете малтене низашта.“     

Андраш Урбан

 

Представа се игра на мађарском језику с титлованим преводом на српски.

*Цена улазнице: 600 дин. (50% попуст за студенте и пензионере).

 

 

 

 

 

Top