ИСТАНБУЛ: НАШИ НА РАДУ У ИНОСТРАНСТВУ

Понедељак, 20. март

19.00, Магистрала „Драган Ве Игњатовић“

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА ВЕРТИКАЛЕ ИСТОРИЈЕ: ИСТАНБУЛ

Упознаће слушаоце са оснивним географским и историјским подацима као и уметничким споменицима Истанбула (Константинопоља, Цариграда или Византиона), престонице три царства и града који у континуитету постоји више од двадесет осам векова.  По свом значају и утицају на европску културу ни један град на свету још није превазишао славу Истанбула, а многи аспекти његове јединствене културе се тек данас откривају. Упркос својој старини,  Истанбул представља значајну инспирацију за савремену уметност и популарну културу.

Др Чедомила Маринковић је историчар уметности, византолог и јудаиста. Докторирала је на Филозофском факултету у Београду. Постдокторску диплому је стекла на Универзитету Коч у Истанбулу. Написала је шест књига - две у издању Српске академије наука и уметности. Од 2020. др Маринковић  има звање научног сарадника у Етнографском институту Српске академије наука и уметности. За свој рад је освојила шест награда од којих је најпрестижнија награда „Невен” коју је др Маринковић добила за своју књигу „Јевреји у Београду 1521–1942“.

Након турског освајања град мења свој религиозни карактер али остаје центар новог, Османског царства. У њему се уводи систем милета (мултиетничности) али и девширме (данак у крви) који у престоницу царства доводи многу мушку децу, највише са Балкана. Након исламизације они, осим јаничара, постају значајне личности на султанском двору. Такви су били Мехмед паша Соколовић, Рустем паша и други. На овом предавању ћемо се упознати са њиховим наследством као и са појединим ремек делима Мимара Синана, највећег архитекте класичне турске уметности.

Top