ГРАФИЧКЕ ЕПИФОНЕМЕ - Литографија

Субота, 26. септембар

ГРАФИЧКЕ ЕПИФОНЕМЕ – Литографија

Марија Анђелковић и Тамара Пајковић, уметнице и графичарке из Београда, мајстори штампе Центра за графику и визуелна истраживања на Факултету ликовних уметности у Београду, кроз серију предавања која су осмислиле, представиће традиционалне графичке технике, материјале и врсте штампе што ће бити презентовано кроз примере, како сопствених тако и радова који су настали у сарадњи са другим уметницима.

Назив серијала - ГРАФИЧКЕ ЕПИФОНЕМЕ, (епифонема – реч грчког порекла која означава поклик; снажну завршну мисао у говору, реторички узвик на крају излагања), у овом случају представља резиме уметничког и занатског искуства у медију графике. У другој епизоди биће приказана кратка демонстрација неопходних поступака за извођење литографије.

Снимци су настали у радионицама Центра за графику у сарадњи са Аном Миловановић која је снимала и Алексом Хаџи Ђокићем који је видео монтирао.

Поступак и извођење штампе литографије демонстрирала је Марија Анђелковић.

Марија Анђелковић  завршила је основне и мастер студије на графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду где  је  2019. године одбранила и докторски уметнички пројекат.

Запослена је као мајстор штампе у Центру за графику и визуелна истраживања на ФЛУ у Београду. Редован је члан УЛУС-а. Приредила је до сада шест самосталних изложби,( Берлин, Ниш, Београд), а учесница је и бројних групних изложби у земљи и иностранству (САД, Француска, Немачка,Јапан, Кина, Пољска, Холандија, Литванија, Јужна Кореја, Канада,Велика Британија, Румунија, Португал, итд).

Добитница је награде за графику Другог међународног бијенала графике у Букурешту (Румунија), 2016., затим награде ФЛУ за графику Бошко Карановић 2012. и награде за вечерњи акт, 2009.

Учествовала на више домаћих и иностраних уметничких пројеката и графичких радионица  као што су Мастер kлас, литографска радионица проф. Ингрид Ледент, Краљевска академија лепих уметности у Антверпену (Белгија),2020; Nature is My Homeland, 2018–2021, Краков (Пољска) и Девета међународна графичка радионица Београдски сусрети, 2018.године.

Top