ГЕОПОЕТИКА БЕКСТВА - ЖАН-МАРИ ГИСТАВ ЛЕ КЛЕЗИО

Ž. M. G.Le Klezio (Nica, 13.4.1940) sredinom devedesetih godina XX veka proglašen je najznačajnijim živim piscem francuskog jezika.

Četvrtak, 11. april, 19.00, Klub Magistrala

U saradnji s RTS-om

GEOPOETIKA BEKSTVA - ŽAN-MARI GISTAV LE KLEZIO 

Povodom knjige novela OLUJA u prevodu Melite Logo Milutinović

(Akademska knjiga, 2018)

Učestvuju: Tamara Valčić Bulić i Melita Logo Milutinović  putem skajpa

Uz prikazivanje emisije Nede Valčić Lazović Savremeni svetski pisci: Žan-Mari Gistav le Klezio, emitovane na RTS-u 7.8.2017.

 

„Reč novella na engleskom označava dugu pripovetku u kojoj postoji jedinstvo mesta, radnje i tona. Savršene primere za to daje Džozef Konrad. Od ove dve novele, jedna se odvija na ostrvu Udo, u Japanskom moru, koje Korejci zovu Istočno more, a druga u Parizu i na još nekoliko mesta. Obe su iz istog razdoblja.“

Ž. M. G. Le Klezio

 

Ž. M. G.Le Klezio (Nica, 13.4.1940) sredinom devedesetih godina XX veka proglašen je najznačajnijim živim piscem francuskog jezika. Piše od svoje osme godine. Napisao je oko pedeset dela, romana, priča, novela, eseja i knjiga za decu. Prvi roman Ispitivanje napisao je u 23. i odmah ušao u uži izbor za Gonkurovu nagradu. Dobitnik nagrade Renodo i Nobelove nagrade za književnost 2008. Veći deo života proveo u Meksiku, živeo u Africi, Koreji, na Tajlandu, kao i s Indijancima u prašumama. Autor „poetske avanture i čulne ekstaze, istraživač ljudskosti izvan i ispod granica vladajuće civilizacije“, kako ga opisuje komitet Švedske akademije, u svojim delima slika strast za putovanjima, posebno po ivicama savremene civilizacije, na čiju destruktivnost stalno opominje.

Top