БАП 2022

Субота, 28. мај
20.00, Велика сала

Савез културно-уметничких друштава Београда и Дом културе „Студентски град“
Б А П 2022.
62. Фестивал београдских аматерских позоришта

Улаз слободан

ПОЗОРИШТЕ РАЗНИХ
Растко Јевтовић
„САВ  ТАЈ СЕКС“
Кажу да је секс једна од најприроднијих појава у људском свету. Како то разумеју данашњи матуранти? Одговор нуди ова представа! Све оно што су можда желели да о сексу кажу...

Улоге:
Марко- Манојло Лабан
Лука- Петар Станаревић
Селена – Симонида Ђоковић / Сара Ереш
Теа – Јана Китановић
Психолог – Душан Катић
Др Бјекић- Срђан Серђо Ајваз
Конобар – Илија Андрић
Петар- Реља Јововић/ Никола Половина
Милица- Анђела Теодосијевић
Ана – Ирина Копуновић
Наталија – Наталија Перовић
Баба – Јана Бањац
Сара- Сара Ереш
Коста – Коста Дабић
Нађа- Нађа Стевановић
Каћа – Катарина Васиљевић

Плесни пар: Јелена Бубанић и Лука Лукић
Гитариста – Растко Јевтовић
Кахон – Јана Бањац

Музика: Маја Дабић и Растко Јевтовић
Кореографија: Јелена Бубанић и Лука Лукић
Ликовна решења: Илија Андрић
Режија: Растко Јевтовић

РЕЧ АУТОРА И РЕДИТЕЉА:
Кад сам писао овај текст, мислио сам, пре свега, како ће га схватити матуранти. Но, ето, испало је да текст комуницира са свим категоријама публике осим са онима млађим од 15 година, те да је посебно поучан за педагоге и родитеље. Јер, младе треба схватити. Мислим да је ова тема увек актуелна, наравно и у данашњем времену кад је толико тога турбулентно, па и поимање секса међу такозваним великим матурантима, посебној катерогији ђака, који су једним делом свог мозга средњошколци, другим- будући студенти, а највећим делом – ван свега тога.

Рад на представи био је истраживачки и напоран, пре свега због честих кадровских промена. Но, успели смо са једном екипом да комад доведемо до премијере-25.новембра 2021., а онда са скоро половином нових људи да обновимо представу и изведемо је у Малом позоришту „Душко Радовић“ 17.4.2022., а исте вечери и други пут-на Камерној сцени Пете. Кроз рад на представи до сада је прошло тридесетак људи, углавном младих, мада има и старије чланове ансамбла. Та синергија разних генерација чини посебну драж овог рада, јер је размена интензивна и садржајна.

  „Позориште разних“ је основано у лето 2020. године, у време највеће кризе позоришта у његовој целокупној историји. Позориште, за сада, нема своје стално седиште, већ представе гради у просторима Пете београдске гимназије и Чешког позоришта у Београду, а изводи их на разним сценама Београда. Тако је прва представа „Позоришта разних“-„Десанка“ играна на сцени „Пан театра“ док је „Сав тај секс“ игран и играће се у Малом позоришту „Душко Радовић“. Пре БАП-а ова представа је учествовала и на Фестивалу екологије душе „Mater terra“ у Београду 28.11.2021. „Позориште разних“ се програмски надовезује на рад „Позоришта под разно“, алтернативног позоришта које је деловало у СКЦ-у од 1977.до 1981. Четири деценије касније ето његовог позоришног наставка и у погледу поетике сиромашног позоришта и у погледу форсирања домаћих неафирмисаних драмских писаца. Осим представа „Десанка“ и „Сав тај секс“, творевина „Позоришта разних“ је и радио драма „Три даме“ Милице Пејатовић. 

Top