АЛТЕРНАТИВЕ ФИЛМ/ВИДЕО 2021


Фестивал Новог Филма и Видеа АЛТЕРНАТИВЕ ФИЛМ/ВИДЕО 2020 биће одржан од 08. до 12.
децембра 2021. у Дому културе Студентски град у Београду, у хибридном издању. Већина
програма биће приказана уживо, а у случају неповољне епидемиолошке ситуације, неки од
програма биће приказани онлајн.

АЛТЕРНАТИВЕ ФИЛМ/ВИДЕО 2021 позива међународне, регионалне и домаће уметнике/це да пријаве филмске и видео радове на тему Несврстани. Селекциона комисија у складу са концепцијом Фестивала врши избор филмова и видео радова који ће бити приказани у оквиру главног такмичарског и осталих пратећих програма Фестивала. Жири Фестивала установљује Листу значајних остварења (макс. 5), чији ће аутори имати прилику да добију резиденцијални боравак у Дому културе Студентски град – Академском филмском центру, у току наредне године.
РОК: 10. август 2021.
ПРИЈАВА: Упутство за пријаву налази се на крају овог текста

ТЕМА
Покрет несврстаних настао је на састанку лидера Трец́ег света у Бандунгу (Индонезија) 1955., а прва конференције је одржана 1961. године у Београду (Југославија). У свету поделе између капиталистичког и социјалистичког блока на северној хемисфери, Покрет несврстаних су углавном чиниле афричке и азијске државе које су покушале да изграде колективни идентитет на борби против империјализма, колонијализма, неоколонијализма, апартхејда, расизма. Покрет несврстаних се
фокусирао на националне борбе за независност, искорењивања сиромаштва, економски развој. Они су представљали 55% становништва планете, већину влада на свету и скоро две трећине чланица Уједињених нација. Идеја несврстаности и политика коегзистенције постале су једна од најдрагоцјенијих тековина после Другог светског рата. Покрет несврстаних створио је простор за значајне транснационалне размене на пољу науке, уметности и културе, архитектуре и индустрије, оспоравајући хегемонијски поредак и успостављајући нова значења односа центра и периферије. Иако никада није постојао несврстани филм под тим називом, филм „трећег света“ носио је именитељ промене естетског и политичког у режиму покретних слика. Имао је значајно место у процесу деколонизације. Био је оружје и алатка за произвођење знања. У филмском пионирству тек ослобођених земаља Африке, Азије и Латинске Америке настају специфични ослобађајући језици који
бивају црпљени из парамодерних феномена као што су пучка религија или ритуална магија. Доминатни европски послератни филмски реализам утемељен на индивидуалности бива деконструисан антимиметичком логиком народних прича и колективним филмским говором.

Пандемија је за трен зуставила човечанство, натерала нас је да покушамо да је разумемо и да се прилагодимо новој стварности. Блоковске поделе одавно више нема, али ту су друге. Препандемијска „нормалност” је већ била расцепљена - испуњена пукотинама рода, класе, народности, религије, раздвајања, миграције и егзила. У изласку из пандемије сведочимо интензивирање политичких сукоба, продубљивање економске неједнакости и сиромаштва, континуирано колонијално и еколошко насиље.
Да ли је филм оруђе у новим борбама око нас, средство за разумевање друштвених, културних и политичких промена или је само апарат који равнодушно бележи трагове времена с краја друге деценије 21. века? Какав је статус слике која мисли будућност? Да ли се ослања на досадашње аудио-визуелне и производне кодове или се усуђује да мисли ван језика, конструшући ново сазнање и померајући хоризонте?

ПРАВИЛА
Иновативни, експериментални, истраживачки, авангардни, лични и политички, филмови и видео радови могу бити пријављени за такмичарски програм. Прихватају се једноканални филмови и видео радови у трајању до 20 минута. Радови који нису на енглеском језику морају садржати енглески превод.
ФОРМАТИ ЗА ПРИКАЗИВАЊЕ: дигитални фајлови, Blu-ray, DVD.
АЛТЕРНАТИВЕ ФИЛМ/ВИДЕО EXTENDED
Радови који учествују на Фестивалу постају део АЛТЕРНАТИВЕ ФИЛМ АРХИВА и тако бивају доступни за истраживачки рад у оквиру рада Архива и на презентацијама Фестивала у Србији и на међународним догађајима (уз пристанак аутора). Радови који буду ушли на Листу значајних остварења, биће приказивани на некомерцијалним пројекцијама у земљи и иностранству као промоција фестивала.
АЛТЕРНАТИВЕ ФИЛМ/ВИДЕО је међународни фестивал алтернативног филма и видеа основан 1982. године. Као место сусрета аутора, теоретичара, критичара и публике, Фестивал жели да забележи, теоријски дефинише кретања, укаже на истинске вредности и подстакне нове стваралачке могућности у области визелних медија. Идеја “Алтенатива” почива на раду који се опире олакој категоризацији и доминантним комерцијалним и естетским трендовима. Фестивал пружа увид у тренутно стање новог филма и видеа у региону и у свету. Оснивач и организатор фестивала је Академски филмски центар Дома културе Студентски град.

УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВУ ФИЛМА НА МЕЂУНАРОДНИ ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ
ИСКЉУЧИВО ФИЛМОВИ И ВИДЕО-РАДОВИ ТРАЈАЊА ДО 20 МИНУТА.
СВИ ФИЛМОВИ ЧИЈИ ЈЕЗИК НИЈЕ ЕНГЛЕСКИ МОРАЈУ ИМАТИ ТИТЛОВЕ НА ЕНГЛЕСКОМ.
РОК ЗА ПРИЈАВУ: 10. 8. 2021.
ОНЛАЈН УВИД У ФИЛМОВЕ ОБАВЕЗАН.

Молим вас, имајте у виду да је неопходно пријавити филмове онлајн (на платформама попут Вимеа и сл.). Не прихватамо DVD-ове и УСБ-ове.

Такође вас молимо да доњи формулар са подацима о филму испуните у потпуности, уколико је то
могуће.
Подаци обележени звездицом (*) су обавезни.
Податке о филмовима и једну фотографију из филма у .jpeg  формату пошаљите на мејл: alternativefilmvideo@gmail.com
Непотпуне пријаве неће бити узете у разматрање.

НАСЛОВ* :
АУТОР* :
ОПИС ФИЛМА* :
ГОДИНА ПРОИЗВОДЊЕ* :
ТРАЈАЊЕ* : _____HH_____MM_____SS
ФОРМАТ ЗА ПРИКАЗИВАЊЕ* (подебљати): DVD, Blu-ray, digital files
ОРИГИНАЛНИ ФОРМАТ:
ЗЕМЉА ПРОИЗВОДЊЕ* :
ИЗВОРНИ ЈЕЗИК* :
ПРОДУЦЕНТ:
ДИСТРИБУТЕР:
E-MAIL* :
ТЕЛ. :
ЛИНК ЗА ПРЕГЛЕД ФИЛМА* :
ШИФРА (УКОЛИКО ПОСТОЈИ):
Пристајем да се мој филм прикаже онлајн у случају да због пандемисјске ситуације фестивал буде
одржан виртуелно.
ПОТПИС:

Top