24 САТА ЦРТАЊА СТРИПОВА

Субота и недеља, 3. и 4. октобар

Галерија

Субота и недеља, 3. и 4. октобар

24 САТА ЦРТАЊА СТРИПОВА

„24 сата студентског живота у стрипу“

 

Међународни дан 24-часовног цртања стрипова је догађај који се традиционално одржава сваке године, прве суботе у октобру и траје 24 сата. У питању је изазов који је деведесетих година прошлог века осмислио амерички стрип аутор и теоретичар Скот Меклауд (Scott McCloud), а који подразумева следеће: нацртати 24 странице стрипа за 24 часа као вежбу којом је тада желео да тестира сопствене могућности. Од 2004. године овај догађај се, истог дана у години, одиграва широм света у уметничким школама, продавницама стрипова, галеријама, културним центрима, а од прошле године се организовању овог догађаја придружио и Дом културе Студентски град у Београду.

Изузетно нам је задовољство да, по други пут, организујемо 24 сата цртања стипова у Дому културе Студентски град и надамо се да ће овај догађај постати манифестација која се дешава једном годишње у нашој институцији културе. Једна од тема радионице 24 сата цртања стрипова биће тема студентског живота, с обзиром на то да је у августу текуће године Дом културе Студентски град расписао Отворени позив студентима за слање необјављених кратких прозних и поетских текстова о студентском животу, тако да ће позвани стрип аутори из Србије и иностранства у оквиру радионице имати прилику да на основу пристиглих прича и песама цртају стрипове.

⁣Ове године група учесника догађаја 24 сата цртања стрипова у Дому културе Студентски град формирана је по позиву и укључује госте из иностранства који ће у радионици учествовати путем онлајн зоом платформе. С обзиром на епидемиолошку ситуацију, ове године нећемо бити у могућности да угостимо  све заинтересоване који желе да се прикључе и опробају у овом изазову. Након радионице 24 сата цртања стрипова биће објављена публикација са свим стриповима насталим на радионици.

 

Top