14. 6. 2019.| Likovni program

Petak, 14. jun, 17.00 - 02.00

Otvoreni prostori ispred DKSG / u slučaju kiše Velika galerija i Donji hol Velike Galerije

FIJUK SAJAM

 

Fijuk sajam povezuje male i još manje izdavače, buduće izdavače, male prostore, male kolektive, ma sve žive i najživlje, živu umetnost i žive ljude – pa neka nam sude.

 

Najsvežija izdanja, da ne kažemo knjige, jer knjige se samo čitaju; izdanja izazivaju uzbuđenje koje ne mora da se obuzdava.

 

Fijuk platforma se razvija i učvršćuje već godinama. Počela je kao niz Fijuk laboratorija - susret malih izdavača, festivala i autora iz regiona i Evrope. U međuvremenu je izrasla do zavereničke distributivne mreže i redovnih Fijuk sajmova za knjige, stipove i grafike u Beogradu, odnedavno i u Zagrebu i Novom Sadu. Fijuk je i tajna mreža i neprebrojiva zajednica i podsticaj za proizvodnju i prezentaciju radova onim autorima koji nisu deo distributivnih kanala knjižara i izdavača, galerija i muzeja.

 

U okviru Fijuk sajma 14. juna u 20.00 u Galeriji biće otvorena izložba STUDIOSTRIP koja će trajati do 30. juna

 

Studiostrip je multidimenzionalna platforma, čiji format i suština, i broj članova, tehnika, kao i sadržina varira od tačke do sledeće. Prvenstveno se bave stripom, kao najzahtevnijom formom izražavanja, ali i svim vrstama grafike, kao i starovremenskim i novodobskim veštinama. Strip kombinuju sa svim tehnikama, eksperimentišu, mešaju stilove, mešaju se jedan drugome u rad, pri čemu nastaje ogroman deo ionako preobimnog korpusa. Preteranost je ono što je zajedničko za sve što ima veze sa ovom grupom, platformom, školom, studiom, kao i ostalim, prozelitističkim i prozilotističkim definicijama. Na izložbi će izložiti konvencionalnije radove, eksperimente u raznim vrstama tehnike i grafike, kao i klasičnog stripa, kom sve vreme i streme.

 

Detaljan program Fijuk sajma sa pratećim muzičkim koncertima i radionicama biće objavljen na www.dksg.rs i na https://www.facebook.com/FIJUKPRODAVNICA/

foto: