18. 4. 2019.| Književni program

Četvrtak, 18. april, 19.00, Klub Magistrala

Naš gost - VULE ŽURIĆ

Dobitnik Vitalove nagrade Zlatni suncokret za 2018. za roman POMOR I STRAH

Učstvuju: Vladimir Gvozden, Mladen Vesković, Nikola Marinković i autor

 

Roman Pomor i strah pripoveda o godinama kuge u Sremu krajem XVIII veka, o epidemiji koja je prepolovila broj stanovnika u ono vreme važne varoši Iriga.

 

„Žurić je uspeo da, usred atmosfere smrti, stvori raskošnu sliku jednog tamnog sveta i da roman oboji izuzetno živopisnom lokalnom bojom, ljudima, kućama i šumama kroz koje se oseća onaj metafizički kvalitet nečeg našeg, bliskog, tipičnog, uključujući tu i odnos iriškog naroda prema bolesti. (...) Žiri se opredelio za roman V. Žurića jer je u njemu prepoznao samosvesnu i smirenu pripovedačku kulturu koja je uspela da mnogobrojne niti koje povezuju tekst i svet dovede u ravan uverljivog literarnog i životnog iskustva.“

Iz obrazloženja žirija za Vitalovu nagradu

Vladimir Gvozden(predsednik), Dragan Jovanović Danilov i Dragan Babić

 

Vule Žurić (Sarajevo, 1969) piše romane, priče, radio-drame i knjige za decu. Priredio je zbirke priča posvećene Gavrilu Principu i Branku Ćopiću. Autor je knjige radio-drama Crni glas za belu hartiju, kao i zvezdaškog dela-monografije Mnogo smo jači/Derbi, moj derbi. Autor je scenarija za film G. Markovića Slepi putnik na brodu ludaka i drame Posljednji mejdan Petra Kočića Narodnog pozorišta Republike Srpske, u režiji Nebojše Bradića. Preveden na: engleski, nemački, italijanski, španski, grčki, portugalski, poljski, slovenački i francuski jezik. Dobitnik nagrada: Borislav Pekić, Stevan Sremac, Andrićeve, Danko Popović, Kočićevo pero. Dela – romani: Blagi dani zatim prođu, Tigrero, Mrtve brave, Narodnjakova smrt, Republika Ćopić...; priče: Umri muški, U krevetu sa Madonom, Valceri i snošaji, Tajna crvenog zamka... Živi u Pančevu.

foto: