13. 9. 2018.| Književni program

Četvrtak, 13. septembar, 19.00, Klub Magistrala

Licem u lice - ZVONKO KARANOVIĆ i TAMARA KRSTIĆ

Povodom nove knjige IZA ZAPALjENE ŠUME (LOM, 2018)

 

Deseta pesnička knjiga Zvonka Karanovića nalik je šetnji kroz sobu s ogledalima gde se multiplikovani identiteti sele iz zamenice u zamenicu, iz pola u pol, iz statusa u status.

 

Zvonko Karanović (Niš, 1959), pesnik i romanopisac, objavljivao je u najznačajnijim književnim časopisima stare i nove zemlje, kao i u časopisima u inostranstvu. Pesme su mu prevedene na 16 jezika. Zastupljen je u domaćim i stranim antologijama, od kojih je najznačajnija New European Poets (Graywolf Press, USA, Minnesota, ‘08). Dobitnik je nekoliko nagrada za poeziju, kao i međunarodnih stipendija, između ostalih i Hajnrih Bel fondacije. Objavio je 10 zbirki poezije, 3 romana i 8 knjiga u inostranstvu - 6 knjiga izabranih pesama (Hrvatska, Ukrajina, Austrija, Makedonija, USA, Slovenija) i 2 romana (Ukrajina). Ovogodišnji je dobitnik nagrade Ramonda serbica za celokupno književno delo i doprinos književnosti i kulturi.

 

„Ovaj autentični lirski roud muvi, kao i u prethodnim Karanovićevim knjigama, obeležen je svojevrsnom generacijskim osećanjem melanholije i teskobe ali i romantičarsko-dionizijskim ritmovima pobune karakterističnim za čitav njegov književni opus prožet rokenrol kulturom i njenim arhetipovima strasti, vitalizma i pobune. (...) Karanović i u svojoj najnovijoj knjizi ostaje autentična vrsta pesničkog i konceptualnog DJ-a koji se opire svakoj vrsti umornog, akademskog, činovnički depresivnog, konzervativnog i razočaranog pesimiste tragajući za novim spoznajama, emotivnim i intelektualnim senzacijama i prostorima humanosti.“

 

                                                                                Dragan Jovanović

Link za JPG dokument :