18. 6. 2018.| Filmski program

Obeležavanje 1968.

 

Ponedelјak, 18. jun, 20.00, Mala sala

DUGO I NETREMICE:

LIKOVI U DOKUMENTARNOM FILMU

Predavanje sa projekcijom 008

 

Autor: Vladimir Šojat, filmski reditelј, producent i montažer

 

LICA 1968.

 

8. februara 1968. u Oklandu, SAD, okupilo se oko 200 demonstranata protiv rasne segregacije u lokalnoj kuglani. Tri demonstranta je poginulo, a 27 je povređeno. Francuska reditelјka Agnes Varda je napravila dokumentarni film Crni panteri.

 

3. maja 1968. u švedskom gradu Bostadu trebalo je da se odigra teniski meč Dejvis kup reprezentacija Švedske i Rodezije. To je izazvalo proteste zbog aparthejda u Rodeziji. U gušenju nemira učestvovao je tada mladi političar Karl Bilt iz udruženja Građani studenti. Dokumentarni film o ovom događaju, Beli sport, režirala je 1968. grupa reditelјa među kojima su bili Roj Anderson i Bo Viderberg.

 

 

Uveče 2. juna 1968. u sali Radničkog univerziteta na Novom Beogradu bila je zakazana manifestacija pod nazivom Karavan prijatelјstva ’68i Mikrofon je vaš. Priredba je prekinuta i došlo je do opšte tuče između brigadira i studenata. Incident kod podvožnjaka na Novom Beogradu dogodio se sutradan, 3. juna, kada je studentska protestna kolona krenula ka Beogradu. Kratkometražni film o ovim događajima Lipanjska gibanjarežirao je Želimir Žilnik.

 

Kroz inserte iz dokumentarnih filmova proizvedenih 1968, kao i filma Gi Debora Društvo spektaklarealizovanog par godina kasnije, analiziraćemo šta se dešavalo na protestima pre tačno pola veka.

 

“Živimo u društvu spektakla, odnosno, okruženi smo ogromnom akumulacijom spektakla. Jednom kad iskustvo biva istrgnuto iz stvarnog sveta, ono postaje roba. Spektakl se tako razvija kao roba dok u povratnoj vezi ne uništi stvarnost. (…) Spektakl, uopšte, kao konkretna inverzija života, jeste autonomni pokret neživog.”

Gi Debor