15. 3. 2018.| Filmski program

15. mart, Mala sala, 19.00

MONTENEGRO SHORT WAVE

Selekciju novog talasa kratkometražnih filmova mladih autora iz Crne Gore predstavlјa Sead Šabotić, reditelј

 

DVORIŠTA

r: Ivan Salatić, 20’

 U dvorištima su barake, golemo staro stablo, divlјe rastinje i posvuda otpad. Tu oni provode vreme. Oronula zgrada uskoro će biti srušena, ali neko će krenuti dalјe. Jedno od njih ubrzo će pomisliti na more. Ovaj eksperimentalno-igrani film premijerno je prikazan u programu Horizonti Filmskog festivala u Veneciji 2015. godine.

 

LUMPEN

r: Nikola Vučinić, 7’

 Lumpen prikazuje jednu epizodu iz života radnika nekada velike, a sada ruinirane industrije. To je priča o tranzicionom gubitniku koji pronalazi mrtvog psa lutalicu i o tome kako jedna inicijalno humana ideja može da se pretvori u nešto bizarno i tragično.

 

BISERNA OBALA

r: Dušan Kasalica, 24’

 U oronulom primorskom odmaralištu smešten je kamp za decu sa poremećajem težine, a vodi ga čovek poznat kao Trener. U atmosferi kasnog leta, upoznajemo raznoliku grupu bucmastih dečaka i devojčica koji sanjaju o čokoladi i svojim simpatijama iz susedne sobe. Film je osvojio Nagradu Srce Sarajeva za najbolјi kratki film.

 

UMIR KRVI

r: Senad Šahmanović, 22’

 Film se hvata u koštac s temom krvne osvete, u malenom selu u kojem glavnu reč i dalјe vode tradicija i stari običaji. Drago i Persa pre deset godina izgubili su sina. U želјi za osvetom odluče da lažiraju Dragovu smrt kako bi u selo namamili sinovlјevog ubicu. Drago provodi mesece skriven u mlinu, čekajući. Dugotrajna samoća i izolovanost ga izjedaju, pa on počinje da se koleba.

 

ZAKLONI

r: Ivan Salatić, 24’

 Nakon razvoda roditelјa, Luka se seli u maleni priobalni grad kako bi živeo s tetkom. Grad je obavijen u atmosferu obamrlosti i apatije, ali tu je Jana, lokalna devojčica koja voli da se sunča. Ona u Lukin život unosi dašak živosti i letnjeg užitka. Ali... letu se bliži kraj.

Film je 2014. na Sarajevo Film Festivalu osvojio Posebno priznanje žirija.

 

REVOLUCIONARNI DOM

r: Sead Šabotić, trajanje: 13’

 Dokumentarno-eksperimentalni film koji govori o Domu revolucije, zapuštenom čeličnom i betonskom spomeniku bivše Jugoslavije, smeštenom u centru Nikšića. U tom monumentalnom zdanju oslikava se sudbina revolucionarne borbe i realnost današnjeg društva.

 

MALEŠ

r: Ivan Bakrač, 20’

 Bajkolika priča o jednom svetu koji nestaje, sačinjenom od četiri žene koje su rastrzane između iracionalne želјe za produžetkom loze i slobode koju poznaju samo u mašti.

 

SOA​
Film prati muškarca koji sa suprugom živi na zabačenoj farmi. U surovom planinskom krajoliku njih dvoje vode naporan zemljoradnički život pun rutinskih zadataka i beskonačnih šetnji kroz divlje predjele prirode. Prikazan je u konkurenciji ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala gdje je osvojio Posebno priznanje žirija. 
 
r. DUŠAN KASALICA