Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Sokoj

"/> Ciklus koncerata “Lasciar vibrare” Umetnička muzika XX i XXI veka - Saša Mirković, viola i ansambl Metamorphosis, dirigent Nemanja Mitrasević
16. 12. 2011.| Muzički program

Ciklus koncerata “Lasciar vibrare”

Umetnička muzika XX i XXI veka

Petak 16. 12. u 20 časova, Velika sala

Saša Mirković, viola i ansambl Metamorphosis,

dirigent Nemanja Mitrasević

Koncert savremenih dela srpskih autorki: Dragana Jovanović, Ana Gnjatović, Branka Popović i Ana Milosavljević.

Kamerni ansambl Metamorphosis osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl je od samog svog nastanka posvećen izvođenju graničnih i na našoj sceni ređe zastupljenih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, dela koja su na granici ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u ‚novom ruhu‘ – u drugačijim, retko čutim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i prakse muzičkog izvođenja u svetu.

Orkestar Metamorphosis  jedinistven je kolektiv ovih dimenzija na našim prostorima. Fleksibilni aparat, koji u svojoj osnovi ima gudački orkestar, ali i brojne mogućnosti proširenja, i to ne samo proširivanjem izvođačkog tela dodatim instrumentima, već i manje konvencionalnim sredstvima, od upotrebe elektronskih zvukova, do mikstmedija i teatarskih elemenata, omogućava orkestru Metamorphosis uključivanje u širok spektar projekata, od koncertne muzike do muzičkog teatra, od Baha do Pjacole. Ovakva otvorenost osim što dozvoljava postavke eksperimentalnih dela i kompleksnijih muzičko-scenskih formi, ima za cilj i približavanje umetničke muzike široj publici.

Želeći da doprinese ne samo promociji, već i razvoju srpske muzike, Metamorphosis je posebno posvećen poručivanju i premijernom izvođenju dela domaćih autora, kako onih najmlađe generacije, tako i autora već etabliranih na našoj sceni. Tokom svog relativno kratkog postojanja, premijerno je izveo impozantan broj kompozicija posvećenih upravo Ansamblu Metamorphosis i njegovom spiritus movensu, Saši Mirkoviću.

Koncert podržali: Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, SokojVrste materijala u arhivi: Fotografija, Plakat Audio snimak

Signature: A/12/11 Ft/12-I/11