MUZIČKI PROGRAM

Muzički program osmišljen je tako da ispuni s jedne strane edukativnu, a s druge zabavnu funkciju. Jedan deo programa odvija se kroz koncertnu aktivnost u okviru koje su zastupljeni najrazličitiji muzički žanrovi, a drugi deo čine muzičke tribine - na kojima su različiti muzički fenomeni teorijski objašnjavani, razmatrani, analizirani, i radionice – namenjene praktičnom bavljenju muzikom. Redakcija muzičkog programa sarađuje s Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu, Akademijom umetnosti u Novom Sadu, Akademijom lepih umetnosti u Beogradu, Filološko - umetničkim fakultetom u Kragujevcu, Fakultetom za medije i komunikaciju Univerziteta Singidunum u Beogradu, kao i s Udruženjem džez, rok i drugih muzičara. Muzički program čine koncerti klasične, etno, popularne muzike, muzičke tribine, radionice, multimedijalni projekti, koji se ostvaruju kroz saradnju redakcija, i festivali. U okviru redakcije muzičkog programa deluje perkusionistička radionica: Ritam studenstkog grada

 

Urednik programa Milan Sv. Đurđević
tel. 31 91 108
milan.djurdjevic@dksg.rs

 


Milan Sv. Đurđević – urednik muzičkog programa

 

 

Naš nagrađivan kompozitor filmske muzike, poznat po svojim tendencijama ka holivudskom muzičkom izrazu, rođen je 1977. godine u Beogradu, gde je i napravio svoje prve muzičke korake, učeći da svira violinu, a zatim trombon i klavir. Diplomirao je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Milana Mihajlovića.

Još u toku studija počinje da piše muziku za nekoliko španskih kratkih i dokumentarnih filmova. Zatim su usledili: „Milan Tarot“ 2010. u režiji Ivana Ikića, „Džet Set“ prva srpska animirana serija 2011. u režiji Nenada Mitića, „Kosma“ 2013. u režiji Sonje Blagojević, za koji je dobio nagradu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Panami za originalnu muziku.

Izvesno vreme predaje u muzičkim školama Stanković i Mokranjac, a položaj profesora mu daje uvid i neprocenjivo iskustvo u komunikaciji sa mladima.

Na mestu muzičkog urednika DKSG-a nalazi se od 2012. godine. Njegov posao sastoji se u odabiru i organizaciji nastupa domaćih i stranih bendova, autora i izvođača umetničke muzike, organizovanju radionica.

Ipak, ostaje posvećen svojoj najvećoj strasti – filmskoj muzici. Komponovao je muziku za film „U potrazi za snom“ uz Jadranku Stojaković, a u režiji Mladena Mitrovića (zajednička koprodukcija Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Saveta Evrope). Film je svrstan na listu milenijumskih projekata Saveta Evrope i dobitnik je nagrade publike na Filmskom festivalu u Sarajevu 2015.

Njegov poslednji soundtrack za film Panama u režiji mladog i istaknutog reditelja Pavla Vučkovića, premijerno je prikazan na Kanskom festivalu 2015. godine i prvi je debitantski igrani film iz Srbije koji je nakon trideset godina bio deo glavne selekcije najuticajnijeg i najprestižnijeg svetskog filmskog festivala. Muzika za film  Panama donosi mu priznanje Nacionalne selekcije međunarodne federacije filmskih kritičara Fipresci za najbolju muziku u srpskom filmu za 2015. godinu. Soundtrack za film Panama objavila je britanska diskografska kuća i dostupan je na Itunes-u, Amazon-u, Spotify-u kao elektronsko i fizičko izdanje.