13. 9. 2011.| Filmski program

OTVORENI BIOSKOP


Utorak 13. 9. 20:00

MEHANIČAR

r: Sajmon Vest, SAD, 2011, 93'

ul: Džejson Stejtem

 

Artur Bišop (Džejson Stejtam) je mehaničar – elitni ubica koji poštuje stroga pravila ponašanja i ima jedinstveni talenat za besprimetno uklanjanje mete. To je posao koji zahteva potpuno emotivno distanciranje od svih i od svega, a Bišop je najbolji u poslu. Međutim, kada neko ubije njegovog mentora i bliskog prijatelja Harija (Donald Saterlend), Bišop shvata da od toga ne može da se distancira. Sledeći zadatak Bišop je odredio sam sebi – odgovorni moraju da plate. Njegova misija komplikuje se kada se Harijev sin Stiv (Ben Foster) pojavi sa željom da nauči Bišopov posao i osveti svoga oca. Bišop je oduvek radio sam, ali ne može da odbije sina svog prijatelja. Metodični i hladnokrvni ubica uzima pod svoje mladog i impulsivnog početnika. Ali, dok tragaju za svojom krajnjom metom, ispostavlja se da sve nije kao što izgleda i oni koji bi trebalo da reše problem sami postaju deo njega.


„Mehaničar – plaćen da ubije“ je rimejk poznatog istoimenog akcionog filma iz 1972. godine (kod nas preveden kao „Plaćeni ubica“). Artura Bišopa, plaćenog ubicu čiji postupci pokazuju da čak i otpadnici od društva imaju potrebu za nekom vrstom pripadanja, igrao je Čarls Bronson.

 

Ulogu Mehaničara  u rimejku preuzeo je Džejson Stejtam, pokazujući još jednom da je jedan od retkih naslednika kultnih glumaca iz zlatnog doba akcionog filma. Ben Foster, poznat iz filmova „Glasnik“ i „X men: Poslednje uporište“ igra ulogu mladog i nepouzdanog Stiva, dok Bišopovog mentora igra kultni Donald Saterlend. U filmu se u ulozi Sare pojavljuje i poznati švedski top-model Mini Anden. Reditelj „Mehaničara“ je Sajmon Vest, reditelj filma „Lara Kroft: pljačkaš grobnica“, „Leteća tamnica“, i izvršni producent Oskarima nagrađenog filma „Pad crnog jastreba“.