25. 4. 2012.| Forum

Среда 25. 4. у 18:00, Студио 26.

Књигама на кризу

ГЛОБАЛНА ФИНАНСИЈСКА КРИЗА И ЕКОНОМСКА КРИЗА У СРБИЈИ

Разговор поводом дела Слободана Комазеца

Учествују: Млађен Ковачевић, Благоје Бабић, Јован Душанић, Јово Једнак, Часлав Петровић, Слободан Комазец и Милош Кнежевић

 

Историја капитализма богата је кризама и „мехурима од сапунице“, панике на берзама, финансијских крахова и рецесија. Сваких 8-10 година настаје дубља кризна фаза циклуса, а сваких 3-4 године рецесија. Последњи период успона који је трајао готово две деценије, са ниском инфлацијом, глобалним растом, брзим технолошким развојем, високом потрошњом – завршен је. Исцрпљне су могућности овог модела. Нова криза је попут заразе погодила највећи део држава у свету.

Савремена глобална финансијска криза, како се то обично назива и испољава, карактерише се таквом дубином, сложеношћиу и глобалним ефектима, да такав дебакл економија није забележила у економској историји. Садашња светска економска криза је дубља и шира од свих досадашњих, док су могућности њеног савладавања неизвесније, без обзира на данас врло развијен економски интервенционизам у свету. Слом из 2008. био је најтежи финансијски колапс после 1929, и означио је да ће се свет суочити са најгорим економским проблемима још од Велике депресије.

Слободан КомазецVrste materijala u arhivi: Fotografija Audio snimak

Signature: A/04/12; Ft/04/12 A/04-05/12