30. 6. 2017.| Likovni program

Petak, 30 jun, 13.00 - 19.00, Mala sala

Prezentacija doktorskog umetničkog projekta Milorada Đokića

Još jedan prozor u bazenu

Proširena video instalacija

 

Višemedijski rad Još jedan prozor u bazenu predstavlja deo umetničkog projekta Milorada Đokića na interdisciplinarnim doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Realizovan kao proširena video instalacija, koja u svom obimu podrazumeva video umetnost kao osnovni medij izražavanja, a potom i fotografiju (foto-print) i ambijentalni kontekst postavke, u maloj sali Doma kulture Studentski grad prezentuje višegodišnji istraživačko-umetnički rad, nastao, između ostalog i kao deo projekta rezidencijalnog boravka u Beču, 2010. godine u sklopu programa KulturKontakt - Artist in residence.

 

Kao višeslojno narativno i poetski intonirano delo, tematski se smešta u oblast pitanja o slobodi, osnovnom problemu ljudske egzistencije i jednoj od najznačajnijih tema svekolikog umetničkog stvaralaštva. Autor sagledava bazen, kao artificijelno okruženje i kao simulakrum slobode, oneobičava ga i gradi od njega značajnu metaforu. U nekoliko gradacijskih nivoa uspostavlja distancu prema osnovnom predmetu - vodi. Plivanje i boravak u prostorima oko bazena posredovani su dužinom i okvirom kadra video rada i fotografije, koji se međusobno dopunjuju, posreduju i uspostavljaju jednostavne, ali značenjski veoma jasne prostorne i vizuelne odnose. Motiv zida, kao metaforične prepreke, ograničenja ljudske slobode, kontrastira prirodi i nebu kao važnim simbolima oslobađanja i lepote. Voda, ali  i trava kao opipljiva, materijalna stvarnost i njeni osnovni elementi, vizuelnim transpozicijama upućuju na metafizičko, a ljudsko telo, povremeno fragmentirano u gotovo apstraktne forme, postaje centralni simbol ove intermedijalne postavke. Autor uspostavlja originalnu simbiozu vizuelne apstrakcije urbanog i prirode koja ga okružuje. Narativni tok i pored konceptualnosti rada zadržava jasan sled, smisaonu vizuelnu lepotu, objedinjujući suprotstavljene elemente u harmoničnu celinu koju podržava Bahova uzvišena muzika, koja je podvrgnuta diskretnim intervencijama procesora za modulaciju zvuka.

 

Uspostavljanjem jasnih idejnih i značenjskih kontrasta, aludirajući na savremeni kontekst – Another brick in the wall, naslov rok opere Pink Floyda, transponuje se u Another window in the pool / Još jedan prozor u bazenu, aludirajući na problem obezduhovljenja savremenog čoveka. Suprotstavljajući staro i novo, savršeno i nesavršeno, ograničeno i beskonačno, u nameri da pokaže čežnju za lepotom kao slobodom, autor nam potvrdjuje da se lepota krije u antinomijama, kao suštinskoj projavi života.

 

Milorad Đokić (1974. Beograd). Filmski reditelj, filolog i višemedijski umetnik. Doktorand na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Autor, predavač i učesnik brojnih kulturnih manifestacija, intermedijskih projekata, umetničkih kolonija i festivala. Piše filmske, likovne, i književne kritike za Kulturni dodatak Politike, Večernjih novosti i Novi filmograf. Saradnik je više kulturnih institucija u zemlji i inostranstvu (Univerzitet Britanska Kolumbija  UBC Okanagan, Kelouna, Kanada / KulturKontakt i Art Point, Beč, Austrija).

 

Reditelj dugometražnih dokumentarnih filmova: Umetnik iz senke (Pariz 2013 / Beograd 2012), Putovanje, Preobražaj i kratkih igranih: Public Transport, Lady World (Beč 2010), Krotka (Moskva 2000), Beli dan, Instant proza, Haiku i ekperimentalnih: The last minute of dance (Hrvatska 2014). Izlaže u zemlji i inostranstvu.

 

Ulaz slobodan