9. 6. 2017.| Filmski program

Petak, 9. jun, 20.00, Mala sala

INTERAKCIJA - 10. i 11. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI KAMP

 

Program predstavlјa: Dejan Petrović, profesor režije dokumentarnog filma Akademije umetnosti, reditelј i osnivač kampa Interakcija

 

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart, od 2006. godine realizuje se

Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija, u okviru koga studenti filmskih

škola iz celog sveta, tokom tronedelјnog boravka u zapadnom delu Srbije snimaju dokumentarne filmove na zadatu temu. Pored produkcije filmova realizuju se i prateći programi, koji uklјučuju projekcije filmova, muzičke i sportske aktivnosti. U desetogodišnjoj realizaciji kamp je imao 189 učesnika iz 47 zemalјa i 86 filmskih škola. Snimlјeno je 38 dokumentaraca, od kojih je osam osvojilo deset nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

 

UKRAS SVETA

r: Stefan Krasić

Srbija, 2015, 14’

 

Energija koju porodici Pečenković iz Prelјine kod Čačka daju dva para blizanaca postaje vodilјa na životnom putu.

 

HOD PO ŠINAMA

r: Atefeh Kademolreza

Srbija, 2015, 9’

Ljubavna priča ispričana dečjim jezikom. Priziva sećanje odraslog čoveka i vodi ga do detinjstva, baš kao i jedno putovanje vozom.

 

GRAD

r: Angel Linares

Srbija, 2015, 16’

 

Stanka je stara baka, bavi se polјoprivredom i živi u selu nadomak Užica. Nemanja je zaposlen u Hidrometeorološkom centru, na vrhu planine, takođe u blizini Užica. Nјihov život povezuje vreme i veoma neobičan način na koji pokazuju svoju lјubav prema prirodi, zemlјi i lјudima koji ih okružuju.

 

RUŠEVINE

r: Pavel Rižijak

Srbija, 2016, 10’

 

Ovaj film je priča o zaboravlјenim rimskim termama, o načinu ophođenja društva prema

sopstvenom istorijskom nasleđu. Priča postavlјa mnoga pitanja, između ostalog i o važnosti onoga što ostaje za nama kao lјudima koji ne poštuju sopstveno kulturno blago. Ovaj film je opomena.

 

KORENI

r: Ana Korc

Srbija, 2016, 16’

 

Tri priče, tri pojedinca koji stvaraju život pomoću ruku. Ruke kao motiv nade su upravo ono što ih povezuje, kao i okruženje u kojem deluju.

 

ZVUK LAMPAŠA

r: Antonija Milčeva

Srbija, 2016, 13’

 

Dragan radi kao domar i čuvar u muzeju u Užicu, a nakon posla vodi drugi život. Naime, on u slobodno vreme u svojoj radionici popravlјa stare radio-aparate, i to već preko 20 godina. To je više od hobija, prava strast. Međutim, nemaju svi razumevanja za Draganovu strast, naročito njegovi prijatelјi. Ipak, vreme najviše voli da ispuni popravkom aparata u svom raju žica i zvučnika.