3. 6. 2017.| Filmski program

SUBOTA 3. 6.

Mala sala, 16.00

FOKUS GRČKA

CEZAROV MOST

Režija: Mihalis Agrafiotis, Grčka, 2017, 34’

 Tokom nemačke okupacije u Francuskoj, Fransis Pulan komponuje muziku na pesmu nadrealiste Luja Aragona “Mostovi C”. Pesma je predstavljena u sali Gavo u decembru 1943. Oba umetnika prevazišli su svoje unutrašnje kontradikcije da se suoče sa osvajačima Francuske. U istoriji nailazimo na etimologiju slova C ili u drevnoj keltskoj reči za more - gde je engleska reč more - i latinska reč Cezar. Film je alegorija za modernu Grčku.

 

ELEKTRIČNA LAUTA

Režija: Vasilis Dimitriadis, Majk Geranios, Grčka, 2017, 45’

 

U 2015. prva električna lauta se gradi na ostrvu Krit. Tvorac i dizajner Dimitris Sideris pokušava kroz niz snimaka improvizovane muzike na lokacijama izuzetne akustike, arhitektonske strukture i istorije. Impresioniran ovim karakteristikama, muzičar ulazi u stanje dijaloga sa svakim prostorom, i biva inspirisan za kompozicije na električnoj lauti.

 

SOLON, TAKSIMI U VREMENU

Režija: Janis Adrimis, Grčka, 2017, 20’

 

Solon Lekkas rođen 1946. godine u “Pigi” Lesbos, predstavlja poseban slučaj amaterskog samoukog pevača. On peva izvorne pesme iz Mitilene, Male Azije, kao i Amane pesme. Solon, zidar po struci, predstavlja izgubljeno vreme i sa svojim prepoznatljivim glasom peva o tome i velikodušno ga prenosi na buduće generacije...