14. 12. 2016.| Akademski filmski centar

Sreda, 14. decembar, 20.00, Mala sala

VIDEODROM

 

Ovogodišnje izdanje Videodroma bavi se amaterskim pristupom filmskom znanju i pozicijom amatera kao figure potencijalnosti. Tokom četvrtog seminara i decembarskog segmenta Videodroma, filozof Stevan Vuković će voditi razgovor na temu Amaterizam, profesionalizam, rekuperacija - O usponu i padu Slobodne produkcijske grupe Neoplanta, uz pregled i analizu inserata iz filmova.

 

Odlepršalo preko tri miliona dolara, glasio je naslov u novosadskom listu Dnevnik, u kome je u četvrtak, 10. avgusta 1989, konstatovan tragični epilog drame oko produkcijske kuće Neoplanta film. Do finansijskog kraha je Neoplantu dovelo produciranje Velikog transporta Veljka Bulajića. Međutim, idejni i programski krah je ovu kuću snašao znatno ranije, 1971. godine, upravo na vrhuncu kreativnog i kritičkog razvoja autora koji su nosili njenu produkciju. Te 1971. godine Vojvodina je imala 451 naselje, od toga su 272 naselja imala bioskop, a 179 ne, ali većina od tih 179 naselja imala je manje od 2.000 stanovnika. Međutim, u mnoga od tih sela su aktivisti Neoplante svojim mobilnim bioskopom donosili projekcije. U svim, formalnim i neformalnim bioskopima, pre igranog filma uvek je prikazivan dokumentarni film ili filmske novosti, tako da su lokalni filmski autori imali veliku vidljivost među običnim svetom. S druge strane, te iste 1971. godine, na filmskom festivalu u Oberhauzenu prikazuje se sa velikim uspehom poseban program Neoplante: Portret jedne produkcije, a više autora iz tog programa dobija nagrade.

 

Projekat Videodrom organizuje Transimage platforma za pokretne slike i Doplgenger umetnički duo, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Doma kulture Studentski grad.