7. 12. 2016.| Akademski filmski centar

FESTIVAL ALTERNATIVE FILM/VIDEO

7-11. decembar

 

I ove godine na Alternative Film/Video festivalu biće prikazana najnovija svetska produkcija eksperimentalnog filma i videa. O filmovima koji će postati deo buduće Liste značajnih ostvarenja festivala odlučivaće žiri u sastavu: Marina Gržinić, Eve Heler (Eve Heller) i Peter Čerkaski (Peter Tscherkassky), poznati trio umetnika iz Austrije. Pored rada u žiriju, autori će prikazati izbor svojih video i filmskih radova.

 

Među brojnim pratećim dešavanjima izdvajamo program o holandskim eksperimentalnim filmovima u periodu između 1960. i 1990. godine, pod nazivom Holland Revisited, uz prisustvo Simone Monice (Simona Monizza), kuratorke filmskih programa, nekada Filmskog instituta, a odnedavno novog Filmskog muzeja EYE u Amsterdamu. Ovaj program je realizovan uz pomoć holandske ambasade u Beogradu.

 

Takođe, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Austrijski kulturni forum u Beogradu.

 

Pored brojnih projekcija, gostiju, predavanja i razgovora, u sklopu ovogodišnjeg Alternative Film/Video festivala biće održana radionica found footage filma, pod nazivom Déjà-vu (Psycho Remains)/ Deža vi (Psiho ostaci). Mentor radionice je Derek Vulfenden (Derek Woolfenden), franuski filmski autor, esejista i član grupe Collectif Négatif. Radionica će trajati tri dana (8-10. decembar, od 11 do 16 časova), a zainteresovani bi trebalo da pošalju mejl sa subjektom Prijava za radionicu Déjà-vu (Psycho Remains) i podacima u telu mejla - ime i prezime, godište i naziv fakulteta, na adresu: alternative@dksg.rs. Molimo vas da se prijavljujete samo ako ste u mogućnosti da prisustvujete radionici tokom sva tri dana.

 

Derek Vulfenden će 8. decembra, u 17 časova, održati i prezentaciju-predavanje Found footage, umetnost samoodbrane.

 

Ovaj program realizuje se u saradnji sa kulturno-obrazovnim programom Videodrom i podržan je od strane ECF Step Beyond programa za mobilnost i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.