7. 10. 2015.| Akademski filmski centar

IZMENA U PROGRAMU

ISTORIJA ANIMIRANOG POP VIDEO SPOTA 1
Sreda 7.10. u 18:00, Mala sala

 

Umesto Master predavanja “Crtaći i zvukovi” Nensi Deni-Felps, zakazanog za sredu, 7.10. u 18:00,  biće održano predavanje “Istorija animiranog pop video spota 1” Ive Ćirić i Mićuna Ristića.

Godine 1968. celovečernji crtani film Džordža Daninga (George Dunning) “Žuta podmornica” (“Yellow submarine”) doživljen je kao “čudna šala” Bitlsa. Danas je više nego jasno da je eksplozija boja u “Lusi na nebu sa dijamantima” (“Lucy in the sky with diamonds”) označila pravi kraj crno-belih pedesetih i hladnoratovske ere. Mozgovi se bude – da li je potreba za novom svešću uopšte mogla da se izrazi bolje nego animacijom?

Sedamdesetih je Rodžer Meinvud (Roger Mainwood) napravio animirani film za singl verziju pesme “Autobahn” grupe Kraftverk; sa animatorima su redovno sarađivali Frenk Zapa i Rezidentsi, znači oni koji su bili drugačji od drugih.

Osamdesetih, sa pojavom MTV-a, animirane video spotove su snimali mnogi, od A-ha do Pitera Gebrijela; dali su nezamenljiv doprinos formiranju nove “spotovske” estetike.Vrste materijala u arhivi: Fotografija


foto: Aleksandrija Ajduković