22. 10. 2014.| Akademski filmski centar

Sreda 22.10. u 20:00, Mala sala
Arhiv alternativnog filma
Promocija knjige fi FENOMEN Petra Dositeja Aranđelovića

 

Rukopis knjige sažima celokupni stvaralački, pre svega montažerski rad Petra Aranđelovića, u razdoblju 1962–2010. Kao što bi se moglo i očekivati od iskusnog montažera, knjiga je montažno sklopljena od niza fragmenata, od ulaska u amaterske vode početkom šezdesetih godina, preko angažmana u pojedinim filmskim projektima, do autorovog rada unutar TV Beograd.

 

Pored svedočenja o autorovom učešću u pojedinim projektima, knjiga obiluje i opisima tadašnje stvaralačke klime, natopljene političkim, ideološkim uplitanjima. Pritom, u skladu sa svojim ličnim viđenjem stvari, autor iznosi i niz teških i sumornih sudova koji sigurno neće usrećiti svakoga. Ali, to je sudbina i draž ovakvih, dokumentarno-memoarskih knjiga.

Posebnu vrednost knjige čini veliki broj fotosa, vizuelnih dokumenata, od kojih će mnogi biti otkriće čak i za one koji profesionalno prate ovu delatnost. Promociju počinje projekcija inserata iz značajnih ostvarenja Petra Aranđelovića, posle koje slede razgovori o knjizi u kojima pored autora učestvuju: Sava Trifković, Milan Vlajčić, Miša Novaković, Andrija Dimitrijević i Miroslav Bata Petrović.Vrste materijala u arhivi: Fotografija

Signature: Ft/10/14


foto: Marija Timotijević