Studio 26
3 - 6. 6. u 19 i 21
NAJBOLjA OSTVARENjA SA SMOTRE ARHEOLOŠKOG FILMA 2010-11

"/> Најбоља остварења са смотре археолошког филма
3. 6. 2011.| Filmski program

 

Studio 26
3 - 6. 6. u 19 i 21
NAJBOLjA OSTVARENjA SA SMOTRE ARHEOLOŠKOG FILMA 2010-11

Program je ostvaren zahvaljujući saradnji s Narodnim muzejem u Beogradu. Po prvi put ove godine uzvaničan program manifestacije uvrŠten je i Avarski grob, jedan od filmova iz radionice Etnografskog i arheoloŠkog filma Pametnik – koja se održava u DKSG.

Petak 3. 6.
19
BUĐENjE MEZOAMERIKE (Amanecer de Mesoamérica)
Héctor Tajonar, Meksiko,2000, 55'

Velika priobalska ravnica koju zapljuskuju vode Meksičkog zaliva pravi je mozaik civilizacija.
Ovde razlikujemo tri kulturna područja od kojih je svaki imao svoje
umetničke stilove i svoju religiju.

MAGIčNO BRDO ( Magic hill)
Petar Džurovski, Makedonija, 2010, 23'

Predstavljen je život sveca i prosvetitelja Svetog Klimenta, njegove crkve, manastiri i zadužbina prvog i najstarijeg slovenskog Univerziteta. ArheoloŠka istraživanja pokazuju da je Ohrid bio raskrsnica različitih kultura i naroda

21
OKOLIŠTE – neolitska metrolola, Ilhan Dervović, Bosna i Hercegovina 2009, 61'

Kako se živelo u OkoliŠtu, za koje se smatra da je jedno od značajnijih arheoloŠkih nalaziŠta neolitskog doba, pokuŠaće da nam kaže grupa arheologa koja već godinama istražuje ovaj lokalitet.

AVARSKI GROB, Milan Milosavljević, Srbija, 2010, 10'

Jula 2010. godine grupa arheologa vrŠila je iskopavanja avarskog groba
u dvoriŠtu regionalnog kreativnog ateljea Josef Nađ u Kanjiži. Kamere su snimile materijal koji se otkrivao svaki dan pomalo, sloj po sloj.

HRAM ARTEMIDE ( ΦωτÏŒσφαιρα - ΝαÏŒς της Αρτέμιδος Αγροτέρας)
Christos Akridas, Grčka, 2008, 25'

Film se bavi odnosom aktuelne vlasti prema kompleksu arheoloŠkih spomenika u danaŠnjoj atinskoj četvrti Mec. Film prikazuje borbu kulturne javnosti Grčke da se očuva ova četvrt nastala na temeljima prvobitne Atine, na uŠću reka Ilisos i Kifisos kojom je u 5. veku pre naŠe ere dominirao Hram Artemide Agrotere. Film je, takođe, o uticaju hrama Artemide Agrotere na engleski klasicizam, englesku revoluciju, kao
i o doprinosu ovog hrama na danaŠnje razumevanje antičke arhitekture.

PUTOVANjE KROZ ANTIčKI RIM (Viaggio nell'antica Roma)
Donatella Ansovini, Italija 2010, 27'

Put u antički Rim kroz Rimski Forum, Palatin i Hadrijanovu vilu.činjenice i istorijske ličnosti predstavljeni su na najlepŠim lokacijama koje se pretvaraju u čudesne kamene pozornice s ambicioznim ciljem da se gledaoci uključe u svet arheologije na originalan način.

Subota 4. 6.
19
BAŠTINE SERENISIME
Tatjana Piperović, Crna Gora 2007, 28'

Već godinama ekipa arheologa istražuje stari Bar. Ovoj ekipi poslednjih godina pridružili su se
i stručnjaci iz Italije u pokuŠaju da se dođe do odgovora ko je sve živeo
u starom Baru.

SFINGA, VLADAR I BOGOVI (La Sfinge, il principe e gli dei. Arte delle gemme in Aquileia romana), Giorgio Gregorio, Italija 2009, 30'

Različite slike, predstavljene na dragocenom kamenju, koje pripovedaju o političkim, druŠtvenim i kulturnim zbivanjima rimske Akvileje kroz gliptiku i kamenorezbarsko umeće. Ovi dragulji predstavljaju izuzetnu karakteristiku koju je proŠlost ostavila ovom gradu, nastalom181. godine pre naŠe ere
na strateŠki značajnom prostoru
za saobraćaj i trgovinu.

POKOT. NAROD IZ SAVANE ( Pokot. Un popolo della savana)
Lucio e Anna Rosa, Italija 2008, 45'

U savanama severozapadne Kenije žive Pokoti, pastiri polunomadi, koji vekovima žive tradicionalnim načinom života daleko od progresa. Međutim, danas, i među Pokotima mnoge stare tradicije, običaji i navike, kao i način života, se menjaju i usklađuju sa sadaŠnjoŠću.

21
DOLINA ZLATNIH ŠLEMOVA, Nela Tot i SaŠa Ljubojević, Srbija, 2009, 45'

Film govori o otkriću tri Šlema, njihovom arheoloŠkom i istorijskom kontekstu, kao i sudbini u rukama arheologa i konzervatora. Reč je o rimskom pozlaćenom Šlemu iz Jarka kod Sremske Mitrovice datiranom u 4. vek i dva kasnoantička Šlema iz Berkasova od kojih se jedan smatra najlepŠim i najraskoŠnijim među poznatim primercima.

BEKSTVO IZ VAVILONA (Flucht aus Babylon), Klaus Kastenholz, Nemačka 2008, 45'

Oaza Tajma, na severu Saudijske Arabije, vekovima je bila važna stanica za karavane. Arheolozi su iskopavali ovaj centar radi istraživanja drevnog mita: priča se da je kralj Naponida, poslednji kralj Vavilona, proveo deset godina svoje vladavine u tom udaljenom mestu,
u pustinji, 1000 km udaljenom od glavnog grada svog kraljevstva. Postavlja se pitanje - zaŠto?
Pesak možda krije objaŠnjenje
ove istorijske zagonetke.

USNULI U VREMENU, Bruno Bratović, Miodrag Đuknić, Aleksandar Teodorović Srbija 2009, 35'

U okviru projekta ZaŠtitna arheoloŠka iskopavanja i istraživanja na području RB Kolubara na povrŠinskom kopu Tamnava - Zapadno polje tokom viŠegodiŠnjih iskopavanja (2006 -2009) izvedena su arheoloŠka iskopavanja na lokalitetu JaračiŠte 1 u selu Mali Borak, gde je
definisano je postojanje nekoliko horizonata naseljavanja u periodu
od 6. do 3. milenijuma p.n.e.

Nedelja 5. 6.
19
VELIKI MAJSTORI PRAISTORIJE, DUH MAGDALENIJSKE UMETNOSTI
( Grands maîtres de la préhistorie. Le génie magdalénien), Philippe Plailly, Francuska 2009,52'

Od kakvog je značaja bila umetnost
za praistorijskog čoveka? S ljudima magdalenijena koji su naseljavali veliki deo evropske teritorije između 18.000 i 10.000 godina p. n. e., razvoj umetnosti dostiže izvanredan nivo. Crteži pronađeni u pećinama Altamira i Lasko sugeriŠu da je i praistorija imala nadarene stvaraoce ravne umeŠnosti jednog Mikelanđela.

IND, RIZNICA KULTURA (Indus. Strom der kulturen), Hannes Schuler, Nemačka, 2008, 52'

Ind, jedna od najvećih reka Azije, od izvoriŠta u Himalajima do uŠća u Arapski zaliv dug je preko 3000 km. S arheologom Mihaelom Jensenom, koji se bavi jugom Azije već 30 godina, pratimo njegov tok i otkrivamo čudesnu zemlju.

21
ETRURSKI RATNICI ( Etruschi guerrieri), Alan Badel, Italija 2009, 27'

Etrurci su viŠe od četiri veka neometano vladali u centralnoj Italiji. Etrursko druŠtvo je bilo kompleksno, dobro struktuirano i politički organizovano u gradove – države. O njihovoj moći svedoči bogata pogrebna oprema i nepotpune informacije koje su ostavili Grci i Rimljani.

OTKRIVANjE KEOPSA (Khéops révélé), Florence Tran, Francuska 2008, 52'

To je jedino od sedam svetskih čuda koje i danas postoji. Pet miliona tona kamena za 146 metara visine, i to pre 4500 g. Keopsova piramida je najviŠa, najveća i najzagonetnija faraonska konstrukcija. Nakon vekova misterije i dalje je netaknuta...

čURUG - ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE STARI VINOGRADI, Jelica Bojić, Srbija 2009, 25'

ArheoloŠko nalaziŠte u čurugu je sistematski istraživano naselje koje je dalo raznovrsne podatke kakvi se prilikom običnih iskopavanja ne pronalaze. U sklopu toga su dobijeni dragoceni podaci za antičko i srednjovekovno doba.

Ponedeljak 6. 6.
19
CODILO, ŠAPAT STENA U BOCVANI (Tsodilo. Die flüstender Felsen de Kalahari. Botswana) Rüdiger Lorenz, Nemačka 2008, 14'

čini se da je u Bocvani pronađeno najstarije do sada kultno mesto, s predmetima koji datiraju od pre 70 000 godina. Kakvi su to predmeti saznaćemo u ovom filmu.

SEUTES BESMRTI, TAJNE TRAčKOG KRALjA ( Seuthés l'immporel, les secrets d'une roi Trace)
Zlatina Rousseva, Francuska 2009, 52'

Film istražuje misterije skrivene u grobu tračkog kralja Seutesa III. Priča nalik detektivskom istraživanju, odvija se oko kraljevske ličnosti i pogrebne ceremonije da bi, malo po malo, na svetlost dana izaŠla čitava pokopana civilizacija tračkih kraljevskih dinastija.

MOJA SIRAKUZA. ZAMAK MANIAčE (My Siracuza. Il castello Maniace)
Carlo De Domenico, Italija 2009, 20'

Putovanje kroz slavne epohe Sirakuze kroz priču o jednom fascinantnom spomeniku, kakav je Kastelo Maniače. Veličanstvena dela klasičnog perioda, kao i vazantijska arhitektura ugrađene s
u u vremenski tok koji seže sve do naŠih dana, prolazeći kroz burbonski i savojski period, zahvaljujući tvrđavi za kojom je čeznuo Fridrih II HoenŠtaufovac.

21
MISTERIJE PLOčNIKA, DragiŠa Stojanović, Srbija 2009, 35'

Film govori o arheoloŠkim istraživanjima praistorijskog lokaliteta Pločnik, koji se nalazi u dolini reke Toplice. Ovaj lokalitet počeo je da istražuje Miodrag Grbić davne 1927, da bi posle duže pauze lokalitet ponovo istraživala Blaženka Stalio. DanaŠnja istraživanja na ovom lokalitetu izvode se u saradnji Narodnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja.

MOHENDŽO DARO, TAJNA KULTURE INDA (Mohenjo Daro. Das geheimnis der Induskultur)
Hannes Schuler, Nemačka 2008, 43'

Dokumentarni film koji govori o kulturi staroj najmanje 5000 godina, koja se razvila uz reku Ind. Glavna karakteristika je urbanistička arhitektura. Film istražuje razloge kraja kulture Inda, na temeljima nedavnih arheoloŠkih iskopavanja.