DOKUMENTARNI FILMOVI 1

Petak 15. 2. u 21

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 2

Subota 16. 2.  u 19:00

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 3

Subota 16. 2. u 21:00

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 4

Nedelja 17. 2.  u 19:00

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 5

Nedelja 17. 2. u 21:00

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 6

Ponedeljak 18. 2. u 19:00

 

Detaljan program je u nastavku stranice...

"/> 23. Nordijska Panorama
15. 2. 2013.| Filmski program

23. NORDIJSKA PANORAMA

Mala sala 15-18.2.

Program je ostvaren u saradnji sa Fondacijom Balkankult

 

Nordijska panorama je jedinstven međunarodni filmski festival koji prikazuje posebnu programsku celinu godišnje produkcije najboljih kratkih, dokumentarnih i animiranih nordijskih filmova i predstavljaju rezultat međuregionalne i međunarodne saradnje Balkankulta sa partnerima iz nordijskog regiona. Festival Nordijska Panorama `13 se programski i sadržajno oslanja na 23. Nordijsku Panoramu - Filmski festival pet gradova koja je održana u Oulu (Finska) 2012. godine. Ove godine je težište festivala na dokumentarnom filmu, a selekcija je sastavljena od dobitnika značajnih nagrada i priznanja na festivalima dokumentarnog i kratkog filma širom sveta.

 

KRATKI FILMOVI

Petak 15. 2. Mala sala u 19

 

Ö

 r: Karl Juusonen

Finska, 2011, 12'

Jedno stvorenje otkriva malo ostrvo, usred beskrajnog mora, i nastanjuje se na njemu. Ono štiti svoje carstvo od uljeza, ali na kraju jedan ipak uspeva da uđe. Uljezu se ne dopada ovo carstvo, i nakon što ga napušta, stvorenje počinje da se oseća na ostrvu kao u zatvoru.

BAŠ KAO ZORO

r: Linda Marija Birbek

Švedska, 2011, 28'

Zoro i Kevin su dva dečaka koji traže jedan u drugom sigurnost i ljubav, koje ne dobijaju dovoljno kod kuće. Ovo je priča o projateljstvu i hrabrosti, koja nam pokazuje da je sve moguće.

MALE STVARI

r: Davio Oskar Olafson

Island, 2011, 15'

Peter je neočekivano pozvan da dođe na posao iako ima slobodan dan. Odvija se niz događaja koji utiče na još ljudi, a ne samo na njega.

TERET

r: David Rene Kristensen

Danska, 2012, 6'

Čovek opterećen obavezama i pod teretom težine svoga posla odlazi na putovanje koje menja njegov pogleda na život.

MORAM LI JA O SVEMU DA BRINEM?

r: Selma Vilhunen

Finska, 2011, 7’

Komedija o haotičnom jutru jedne porodice sa decom, i o majci koja je ubeđena da je najbolje da ona brine o svemu. Porodica Ketonen se sprema da krene na venčanje, ali su se kasno porbudili, a u žurbi sve deluje kao da ide naopako.

 INVAZIJA PUŽEVA

r: Morten Helgeland

Danska, 2012, 6'

Kako sviće jutro u jednom norveškom predgrađu, bašta postaje bojno polje za krvavi rat između puževa golaća, gladnih ubica, i pedantne, starije žene. U ratu i gladi sve je dozvoljeno!

TOPLOTNI UDAR

r: Adina Belin

Švedska / 2011 / 15'

Leto je i u gradu je zavladala velika vrućina. Vera živi sa svojim egocentričnim momkom. U stanu pored, Tove živi sa svojom majkom koja sakpulja zvukove. Heat Wave je drama bez dijaloga, o tome kako je kada se čovek oseća zarobljeno i o mogućnosti da se oslobodi.

ROJ

r: Joni Manisto

Finska, 2011, 8'

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 1

Petak 15. 2. Mala sala u 21

 

PANK SINDROM

r: Juka Karkainen, J.P.Pasi

Finska,  Norveška, 2012, 85'

Film o pank bendu koji čine četiri mentalno hendikepirana čoveka. Oni ponosno i sa stavom sviraju svoju muziku. Film prati ove muzičare na njihovom putu od anonimnosti do popularnosti.

MAJKE

r: Elina Huvarainen

Finska, 2012, 9'

Poetični kratki film o porođaju. Postati majka je sve osim bezbolno. Nekima je potrebno više vremena da dostignu stadijum krajnje sreće.

SLABA TAMA

r: Haine Nilsen, Birgit Johansen

Danska, 2012, 17'

Film o svetlosnom zagađenju i o njegovom uticaju na ljude i životinje. Ovo je, takođe, i priča o tome kako veštačka svetlost postaje zvezda i šta znači nestanak tame.

JA BEZ TEBE

r: Aaage Rais Norgentoft

Danska, 2011, 20'

No je živeo sa svojom starijom sestrom tokom celog svog detinjstva, ali se ona sada seli u Japan na godinu dana.  Naravno, on sada može da prebaci svoje bubnjeve u njenu sobu i po prvi put u svom životu neće biti dosadni mlađi brat. Ali, da li će to moći da nadomesti prazninu koju je ona ostavila u kući i njegovom srcu?

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 2

Subota 16. 2. Mala sala u 19

 

PONOVO ZAJEDNO-DESET GODINA POSLE RATA

r: Jon Haukeland

Norveška, 2011, 72’

Grupa srpskih i albanskih studenata sa Kosova 1999. godine, deset dana pre bombardovanja, razgovora o tadašnjoj situaciji na Kosovu. Deset godina kasnije, 2010. oni, sad već zreli ljudi,  se ponovo sastaju i vode  emotivnu diskusiju o svemu što se dogodilo.

 DETE NEČUJNE ZIME

r: Iris Harma

Finska, 2011, 21'

Katja je mlada, ogorčena penzionerka ometena u razvoju. Iako ima samo 24 godine, ona živi usamljeno, provodi dane šetajući psa i gledajući kroz prozor. Razlog za njenu usamljenost su godine maltretiranja u školi. Ona je uznemirena i uplašena. Da li je ovo njen život? Kada bi samo mogla da nađe prijatelja.

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 3

Subota 16. 2. Mala sala u 21

 

PRIČE ZA LAKU NOĆ IZ OSOVINE ZLA

r: Vibeke Brild

Danska, 2011, 25'

Kako pada noć, pojavljuje se dečji svet imaginarnih gradova. Intimni, drevni svet priča za laku noć se spaja sa čudnom logikom političkog mišljenja. Zakoračite u imaginarni svet osovine zla.

 ZAKON DžUNGLE

r: Mihael Kristofersen

Danska, 2011, 85'

Ovaj film prikazuje mladog peruanskog domorodačkog vođu i njegovo pleme kako podstiču sebe da se suprotstave i, umesto da budu žrtve, postanu pobednici. Po ljudima se ne može gaziti, čak ni u najudaljenijim delovima sveta, jer će oni uzvratitit – žestoko.

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 4

Nedelja 17. 2. Mala sala u 19

 

BAKA LO-FI

r: Ori Jonson, Ingibjorg Birgisdotir, Kristin Bjork

Island, 2011, 62’

Sa svojih osetljivih sedamdeset godina, počela je da snima i izdaje svoju muziku iz svoje dnevne sobe. Sedam godina kasnije imala je 59 albuma sa svojim imenom. Ovaj omaž su napravili mladi muzičari i umetnici u čast dansko-islandske umetnice čiji je talenat kasno otkriven, Sigrídur Níelsdóttir, kojima je ona bila inspiracija.

 POVUČENA DEVOJČICA

r: Ina Holmgvist, Emel Valgren

Švedska, 2011, 29'

U predgrađu Stokholma, deca iz svih krajeva sveta idu u školu kako bi učili švedski. Svi su tek stigli u Švedsku, od kojiih je šestogodišnja Marijam poslednja stigla. Ovaj film prati njen trud da razreši misterije novog jezika i kako da se navikne na sve što je novo.

 ZAROBLjENI TRENUCI

r: Jens Klevje, Fabijan Svenson

Švedska, 2012, 28'

Osvrt na Limhamnovi krečnjački kamenolom u blizini Malmea. Mesto gde je ljudska ruka promenila i razvila pejzaž. Nastao je jedinstveni ekosistem, a biljke i životinje su doprinele da jedan uništeni predeo izgleda prelepo.

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 5

Nedelja 17. 2. Mala sala u 21

 

MOJ KUM, NjEGOVA TAJLANDSKA NEVESTA I JA

r: Vili Hijonen

Finska, 2012, 58'

Vileov kum je zaljubljen u ženu sa Tajlanda. Wille ne veruje u pravu ljubav između muškarca sa zapada i žene sa Tajlanda – on to smatra prostitucijom, samo pod drugim imenom. Na poziv kuma, on provodi mesec dana na Tajlandu pokušavajući da razume tu vezu. Da li je reč o pravoj ljubavi?

 

DOKUMENTARNI FILMOVI 6

Ponedeljak 18. 2. Mala sala u 19

 

 BALLROOM DANCER - Denmark, 2011, HDCAM, 81’

Bivši svetski šampion, Slavik Kriklivii, sa vraća na scenu sa svojim mlađim partnerom i devojkom, Anom Melnikovom. Iako su obojica talentovani i motivisani, povratak je mnogo bolniji i teži od očekivanog....