28. 1. 2013.| Filmski program

Ponedeljak 28. 1.

19 POPODNE

r: Angela Šanelec

ul: Jirka Cet, Mirjam Horvic, Angela Šanelec…

Nemačka 2006, 97'

 

Pozorišni komad Antona Čehova „Galeb“ u slobodnoj, samostalnoj interpretaciji, prenesen u trenutak sadašnjosti. Irene, glumica u pozorištu, odlazi u kuću na jezeru u blizini Berlina gde žive njen stariji brat Aleks i njen sin Konstantin. Leto, sunce, jezero. Spolja posmatrano idiličan scenario, ali figure su povučene u sebe i iznad svakodnevnih prizora stoji tmurna atmosfera, tuga i izgubljena ljubav: „Tri letnja dana i kraj jedne porodice koja egzistira samo od ostataka“ (Šanelec).

 

21 JELA

r: Kristijan Pecold

ul: Nina Hos, Devid Štrizov, Hinerk Šeneman

Nemačka 2006, 89'

 

Jela odlazi. Čezne za budućnošću. Njeno dosadašnje postojanje treba da postane samo prošlost. Usput upoznaje čoveka iz sveta rizičnog kapitala. Jela se pokazuje kao uspešna asistentkinja. Ipak se često pojavljuju momenti iz njenog ranijeg života.

 

Utorak 29. 1.

19 PRELAZEĆI MOST-ZVUK ISTANBULA

r: Fatih Akin

ul: Aleksandar Hake, Selim Sesler, Baba Zula

Nemačka 2005, 91'

 

Fatih Akin je zajedno sa Aleksanderom Hakeom krenuo u Istanbul kako bi istražio kulturne, muzičke korene u svojoj domovini: rok, hip-hop, arabeske, elekronski zvuci i klasična turska muzika, izgleda da se svi ovi muzički pravci ovde spajaju. Ova dva umetnika posetila su veoma različite bendove, provodili vreme sa muzičarima na ulicama u različitim kvartovima. Prisustvovali su i virtuozno sviranoj romskoj muzici.

 

21 POLjSKA LjUBAVNA SERENADA

r: Monika Ana Vojtilo

ul: Klaudija Ajzinger, Sebastijan Švarz, Katarina Vakernagel

Nemačka 2004, 75'

 

Nešto pre božićne proslave Maks i Ana se voze manje ili više dobrovoljno u trošnom Folksvagen Golfu kroz Poljsku. Dok budući advokat Mau u Poljskoj istražuje porodično imanje, studentkinja Ana želi da joj ukradu njenog trošnog Golfa kako bi naplatila novac od osiguranja. Iako ni jedno od njih to ne želi, oboje završavaju na tradicionalnoj poljskoj božićnoj proslavi gde se zbližuju.

 

Sreda 30. 1.

19 NESTALI-RATNO DETE

r: Kristijan Vagner

ul: Labina Mitevska; Senad Baić, Krešentija Dinser

Nemačka 2006, 103 min.

 

Mlada majka za vreme rata u Bosni gubi dete. Mnogo godina kasnije saznaje da je ono još živo i da živi kod roditelja koji su je usvojili. Ilegalno putuje u Nemačku gde pronalazi svoju ćerku Aidu koja se sada zove Kristina. Odnos sa usvajateljima je komplikovan, čak i Aidin biološki otac ne može da pomogne u ovoj situaciji. Na kraju, roditelji moraju da se vrate bez svoje ćerke.

 

21 ISTINA ILI IZAZOV

r: Jan-Martin Šarf, Arne Nolting

ul: Katarina Šitler, Tomas Fajst, Johen Nikel

Nemačka 2004, 90'

 

Priča o odrastanju u društvu u kojem je uspeh merilo svega. Osamnaestogodišnja Anika mora da napusti školu zato što ponovo nije uspela da savlada gradivo do kraja školske godine, tako da nema šanse da maturira. Nema dovoljno hrabrosti da roditeljima kaže istinu. Godinu dana ih zavarava da navodno i dalje ide u školu. Dok ubija vrijeme, upoznaje ljubav svog života.

 Vrste materijala u arhivi: , Plakat