5. 12. 2012.| Akademski filmski centar

ALTERNATIVE FILM/VIDEO

Sreda / Wednesday, 5. Decembar

 

19:00 Galerija / Gallery

Izložba / Exhibition – Otvaranje / Opening

Nenad Bračić

FOTO-KINO OPREMA / PHOTO-CINE EQUIPMENT

 

Инвентивна изложба фото-кино опреме од цигле. Ево шта о цигли каже аутор:

 

Према акадској космогологији изум цигле дугује се Нардуку богу створитељу. По редоследу ствари цигла долази након појаве земље и вода, након рођења живота, а уочи градње кућа и града.

 

...................Он створи стабла..............

Постави циглу,

Уачини калуп за циглу, Сагради кућу

Изгради град              -   соун-146-147 

 

Бог цигле звао се Коулла, створен је из прстовети глине, извађене из праисконске реке Апсон, а надгледао је поправак храмова.

Без обзира на практичну историску употребу, или управо због ње, цигла симболизује напуштање номадског начина шивота и почетак урбанизације: кућа, град, храм.Да се таква друштвена револуција оствари, било је потребно чак божанско посредовање, нови стваралачки ћин.

Цигла је дар богова.Симбол је човека везаног за кућу, за тло, који се заједно са својом породицом организује у село или град, с култним местима. Цигла му доноси сигурност борависта, културе, друства, бошанске заштите; доноси му, међутим, и границу јер цигла је правило, мера, једнообразност. Затворено друство против отвореног друства номада.

  

Ненад Брачић је рођен у Сиску, 17.02. 1955. Основну школу завршио je у Белој Цркви a средњу Школу за Примењену уметност у Сарајеву 1976 године. (одсек зидно сликарство). Дипломирао  на Академију Лепих Уметности БРЕРА у Милану 1981године. Специјализирао je ал’ фреско сликарство у студију Gienaro Francese, Бреша, Италија. Члан je УЛУС-а од 1983. године, секције за Проширене медије. Оснива Метафизички Музеј 1995. године. Учествовао на међународном сипозијуму Самотраки, Грчка.  Добија  статус истакнутог уметника 2006. године. Учествовао је на више групних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Живи и ради у Београду и Белој Цркви.