4. 1. 2012.| Filmski program

1-4. 12.

18. Festival Autorskog filma

 

Utorak 4. 12.

Mala sala


15 SVI U NAŠOJ PORODICI, r: Radu Jude, ul: S. Pavlu, S. Nikolesku, Rumunija-Holandija, 107'

Nagrade - Festivali:
Sarajevo 2012 – Nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolji film, B-EST Bukurešt 2012 – Nagrada publike, Zagreb 2012 – Zlatna kolica, Berlin, Toronto, AFI FEST 

Marijus je razveden muškarac u kasnim tridesetim. Njegova petogodišnja ćerka Sofija živi sa majkom, što Marijusa jako tišti. On dolazi po ćerku da je povede na njihov godišnji odmor, ali mu kažu da je bolesna i da ne može da pođe. Marijus ne veruje i insistira na tome da ona pođe. Situacija se uskoro otima kontroli, i porodica biva upletena u događaje pune humora, nasilja, dečijih pesmica, policijskih intervencija i izjava ljubavi. „Svi u našoj porodici“ je drugi celovečernji film reditelja Radua Žudea, čiji je prvenac „Najsrećnija devojka na svetu“ pobedio na Forumu CICAE u Berlinu 2009. godine, dobio nagradu FIPRESCI na filmskom festivalu u Sofiji i „Zlatni toranj“ na Međunarodnom filmskom festivalu na Paliću.

 

17 U MAGLI, r: Sergej Loznica, ul: V. Svirski, V. Abašin, Nemačka-Holandija, 127'

Nagrade - Festivali:
Kan 2012 – Nagrada FIPRESCI međ. žirija kritike Tribeka, Karlove Vari, Toronto, AFI FEST

Zapadna granica SSSR-a, 1942. godina. Oblast je pod nemačkom okupacijom, a lokalni partizani vode bespoštednu borbu. Nedaleko od sela u kom živi Sušenja, radnik na pruzi, u vazduh je podignut voz. Iako nevin, Sušenja je uhapšen sa grupom sabotera. Spletom okolnosti, on se nađe u dubokoj šumi, oči u oči sa ranjenim neprijateljem. Sušenja je prinuđen da pod okolnostima u kojima ne postoje ni prijatelji ni neprijatelji, i gde je linija između izdaje i herojstva tanka, donese moralnu odluku. Nakon duge karijere u dokumentarnom filmu, beloruski reditelj Sergej Loznica (Radost moja) snimio je svoj drugi celovečernji igrani film, priču koja uranja u moralni ambis Drugog svetskog rata.

 

Velika sala

19 LORENS U SVAKOM SLUČAJU, r: Ksavije Dolan, ul: M. Pupo, S. Kleman, Kanada-Francuska, 159'

Nagrade - Festivali:
Kan 2012 – Najbolja glumica, Queer palma
Toronto 2012 – Najbolji kanadski film
Kabur 2012 – Nagrada mladih 


Lorens, mladi nastavnik i pisac čija će knjiga uskoro biti objavljena, uživa u vezi punoj ljubavi i razumevanja sa svojim verenikom Fredom. Na svoj 30. rođendan, on priznaje Fredu kako želi da postane žena, tražeći od njega da ga podrži u nameri da promeni pol. Fred je suviše povređen, i njih dvojica raskidaju vezu. Obojica se trude da izgrade novi život, ne misleći na prošlost. Pet godina kasnije, Lorens šalje Fredu primerak svoje prve knjige poezije. Treći film reditelja iz Montreala, Gzavijea Dolana (Ubio sam majkuIzgubljene ljubavi) je priča o ljubavi i seksualnosti, snimljena u jarkim bojama, koju vode hrabre glumačke kreacije.

21:45 MISTERIJA, r: Lou Ve, ul:  H. Lei, K.Hao, Kina, 90'

Nagrade - Festivali:
Kan

Lu i ne sluti da njen suprug vodi dvostruki život, dok ga jednog dana ne vidi kako ulazi u hotel sa mladom ženom. Njen svet se ruši – i to je samo početak. Nekoliko sati kasnije, mlada žena umire ispod točkova automobila. Policijski inspektor koji vodi slučaj odbija da poveruje u slučajnost njene smrti, a Lu shvata da njen, naizgled savršeni muž, vodi dvostruki život. Reditelj „Letnje palate“, Lu Je (Ljubav i modriceProlećna groznica), vraća se nakon petogodišnje zabrane snimanja, distancirajući se od politike pričom o bračnoj prevari i ubistvu, o kineskoj porodici u vremenu tranzicije.