29. 9. 2011.| Filmski program

ASPEKTI SOLUNA savremeni grad i Grčka svakodnevica iz vizure mladih reditelja dokumentarnog filma


Program predstavlja: Mihalis Agrafiotis, reditelj, rođen i nastanjen u Solunu. Autor nekoliko dokumentarnih i kratkih igranih filmova, profesor Istorije filma.

 

Solun kao grad ima posebno mesto u Grčkoj i regionu. Ova specifičnost se odnosi kako ka geografske tako i istorijske činjenice. To je prvenstveno grad koji povezuje Mediteran sa Balkanskim kopnom. Kulturološka specifičnost se odnosi na dve tradicije – nasleđe Vizantije i kosmopolitizam modernog doba. Termin “Solunska škola”, pojavio se prvi put između dva svetska rata definišući specifičan literarni stil. Prve decenije posle 2. Svetskog rata ovaj stil je bio naglašen ekspanzijom filma (posebno “novog talasa” i opusa Takisa Kanelopulosa). Tokom 90-tih, “ekplodirala” je Solunska muzička scena, a danas, interes za dokumentarnim filmom prevazilazi sva očekivanja. Takođe, savremeni Solunski umetnički stil ostvaruje se kroz muziku, poeziju, literaturu I film, u hermetičnom, ličnom i mističnom obliku, levitirajući između sunčanih leta i maglovitih i vlažnih zima. U ovom programu biće prikazano 10 aktuelnih dokumentarnih filmova najaktivnijih reditelja dokumentarnog filma iz Soluna.

 

Četvrtak 29. 9. 20:00

TOMPA: priča o fudbalskom klubu PAOK i njegovim navijačima

r: D. Mikeli, 2008, 23'

 

LOPTA JE LOPTA (makar i ovako skromna)

r: Mihalis Agrafiotis, 2009, 52'

Kostas Samaras nas upoznaje sa šarmom Grčkog amaterskog fudbala. “Imao sam sastanak sa devojkom jednom, ali odlučio sam se za odlazak na utakmicu. Razlog mog rastanka sa devojkom je bilo moje odsustvo svakog vikenda...” Kostas je profesionalni sportski novinar koji prati amaterski fudbal. Njegov profesionalizam nije u skladu sa njegovom zaradom (svako bi na njegovom mestu promenio posao) niti su to njegove metode I organizacione veštine (on samo može da zapamti hiljade imena), ali se dobro slažu sa “divljom lepotom” lokalnih takmičenja. Zato je on tako popularan. On je I prava osoba da nas upozna sa svetom amaterskog fudbala u Solunu i Grčkoj.Vrste materijala u arhivi: Audio snimak

Signature: A/06-10/11