22. 11. 2012.| Književni program

 Четвртак 22.11. у 20:00, Мала сала

Савремена светска проза

ХАРУКИ МУРАКАМИ

Учествују: Јасна Новаков Сибиновић, Владислава Гордић - Петковић

 

Ретко се у књижевности дешава да се мишљење критике и укус публике толико подударају као што је то у случају јапанског писца Харукија Муракамија, који је врло брзо задобио култни статус и привукао широк круг обожавалаца, од типичних академских проучавалаца, преко фенси интелектуалних типова, до обичних читалаца широм планете.

Харуки Мураками је рођен 1949. у Кјоту. Пре него што је постао писац био је власник џез клуба у Токију. Велики је познавалац музике и колекционар плоча, a темe многих његових романа, као и сами наслови, повезани су с музиком, укључујући Играј, играј, играј (The Dells), Норвешка шума (Битлси) и Јужно од границе, западно од Сунца (Нет Кинг Кол). Све Муракамијеве књиге почињу доста једноставно, без наговештаја чудних догађаја и ликова који се касније срећу. Главни јунак, условно схваћено пишчев алтерего, живи повучен и релативно незанимљив живот, о њему никада не сазнајемо превише. Мураками одлично разуме и жене, те ствара незаборавне ликове, који представљају и оно што жене јесу и оно што би желеле да буду. Мураками постаје светски познат објављивањем Норвешке шуме, носталгичне приче о губитку и сексуалности, којом је међу младима у Јапану стекао статус суперзвезде. Преводио је на јапански Фицџералда, Карвера, Ирвинга, Селинџера и друге америчке писце. Након вишегодишњих периода проведених у Америци и Европи, живи у Јапану, а ангажован је као гостујући професор на универзитету Принстон у САД.

 

Романи: Слушај песму ветра (1979). Флипер (1973), Авантура око овце (1982), Окорела земља чуда и Крај света (1985), Норвешка шума (1987), Играј Играј Играј (1988), Јужно од границе, западно од сунца (1992), Хроника птице која навија сат (1994), Спутник љубав (1999), Кафка на обали (2002), Кад падне ноћ (2004); 1Q84 у три тома (2009);