21:00 RASPRODAJA ZBOG ZATVARANjA

r: Mihalis Agrafiotis, 2011, 18'

Ovo je poslednja nedelja rada prodavnice koja se zatvara tokom dužničke finansijske krize u Grčkoj. Ovo je takođe i portret njenog vlasnika.

 

VLADAVINA DUGOVA

r: Kostas Efimeros, sc: Katerina Kitidi, Aris Čacistefanu, 2011, 74'

Po prvi put u Grčkoj nastao je dokumentarac koji je producirala publika svojim donacijama preko Interneta. Ovaj film je veoma popularan širom sveta i istražuje uzroke krize u zemlji i predlaže rešenja koja su sakrivena od strane vlade i državnih medija.

 

"/> SAVREMENI GRČKI DOKUMENTARNI FILM
28. 9. 2011.| Filmski program

ASPEKTI SOLUNA savremeni grad i Grčka svakodnevica iz vizure mladih reditelja dokumentarnog filma


Program predstavlja: Mihalis Agrafiotis, reditelj, rođen i nastanjen u Solunu. Autor nekoliko dokumentarnih i kratkih igranih filmova, profesor Istorije filma.

Solun kao grad ima posebno mesto u Grčkoj i regionu. Ova specifičnost se odnosi kako ka geografske tako i istorijske činjenice. To je prvenstveno grad koji povezuje Mediteran sa Balkanskim kopnom. Kulturološka specifičnost se odnosi na dve tradicije – nasleđe Vizantije i kosmopolitizam modernog doba. Termin “Solunska škola”, pojavio se prvi put između dva svetska rata definišući specifičan literarni stil. Prve decenije posle 2. Svetskog rata ovaj stil je bio naglašen ekspanzijom filma (posebno “novog talasa” i opusa Takisa Kanelopulosa). Tokom 90-tih, “ekplodirala” je Solunska muzička scena, a danas, interes za dokumentarnim filmom prevazilazi sva očekivanja. Takođe, savremeni Solunski umetnički stil ostvaruje se kroz muziku, poeziju, literaturu I film, u hermetičnom, ličnom i mističnom obliku, levitirajući između sunčanih leta i maglovitih i vlažnih zima. U ovom programu biće prikazano 10 aktuelnih dokumentarnih filmova najaktivnijih reditelja dokumentarnog filma iz Soluna.

 

Sreda 28. 920:00

PROJEKAT ALI

r: Rough Cats film group-Iris Audiovisual media lab, 2010, 15'

Ali je ekonomski imigrant iz Afganistana. Pokušavajući da dopse do Grčke, prešao je pešice Iračke i Pakistanske planine, skoro se utopivši u egejskom moru. Zašto je konačno ostao u Grčkoj? Da li je hnjegov život u Solunu onakav kakvim ga je zamišljao?

 

SNOVI PUTNIKA

r: Hrisa Celepi, 2007, 46'

Romi su večna isnpiracija, kao i u ovom dokumentarcu autorke Pobesnelog Decembra.


21:00 RASPRODAJA ZBOG ZATVARANjA

r: Mihalis Agrafiotis, 2011, 18'

Ovo je poslednja nedelja rada prodavnice koja se zatvara tokom dužničke finansijske krize u Grčkoj. Ovo je takođe i portret njenog vlasnika.

 

VLADAVINA DUGOVA

r: Kostas Efimeros, sc: Katerina Kitidi, Aris Čacistefanu, 2011, 74'

Po prvi put u Grčkoj nastao je dokumentarac koji je producirala publika svojim donacijama preko Interneta. Ovaj film je veoma popularan širom sveta i istražuje uzroke krize u zemlji i predlaže rešenja koja su sakrivena od strane vlade i državnih medija.Vrste materijala u arhivi: Audio snimak

Signature: A/06-10/11