Preporučujemo za čitanje 

Izazovi hrišćanstvu u 21. veku / Vladeta Jerotić. – Beograd: Draslar partner, 2011.


Sakupljena predavanja prof. Jerotića koja je održao na različite teme, odgovarajući na pitanja sa kojima se suočava savremeni čovek i onaj pre njega, i onaj pre... Koji će izazovi hrišćanstvu biti u 21. veku, možemo odgonetati analizirajući sve ono što je prethodilo. (preuzeto sa korice)


Preporučuje Ivana Gavrilović, bibliotekarkaŠezdesetosmaš: priče, reportaže i intervjui iz Studenta '68 / Milisav Savić. - Beograd: Službeni glasnik, 2016.

 

''Sinoć sam upoznao maksimalnu curu; kad je vidiš, ima da vrisneš kao metla. Šlager devojka! Bio ja na igranjcu u Domu omladine. Inače, tu se skuplјa odabrano društvo: dolaze najbolјe ribe i prvorazredni frajeri. Ima i šlјama, nekih nabeđenih šizera, ali oni se iz klape brzo odškartiraju...'' (Gale švaler - odlomak iz knjige)


Preporučuje Milica Simić , studentkinja književnostiNovi Jerusalim/ Borislav Pekić. - Beograd: Nolit, 1988.

Kada osmotrimo vremenski raspon koji pripovetke iz Novog Jerusalima obuhvataju (a to je luk od srednjeg veka do daleke, antutopijske budućnosti), možemo reći da hronika u datom slučaju označava integralni letopis sveta. U Novom Jerusalimu cela istorija je u stvari gotska hronika, beskrajni niz mračnih, tragično osenčenih destinacija. Preispitujući i kreativno nadograđujući neke karakteristike upravo tog i tako odabranog žanra Borislava Pekića, ispunjen mu je smislom za koju možemo reći da je isto tako svima nama, da je univerzalan. A tamo gde se govori o univerzalnom, tamo govori istinska, najviša umetnost. Mihajlo Pantić


Preporučujemo za čitanjepreporučuje Nikola Karlaš, profesor književnosti

Ispod tavanice koja se lјuspa/ Goran Petrović. - Beograd: Novosti, 2010.

 

Gorka, uzbudlјiva, neverovatna, ubedlјiva, poučna saga o poslednjim decenijama dvadesetog veka. Blistavi stil majstora autentičnog i zanimlјivog pripovedanja. Otkrijte zašto je autor na početku knjige napisao: Neki junaci su izmišlјeni, a neki događaji stvarni. I obrnuto.

 

Kino-novela o junacima male varoši zapravo je povest o nama, prirodama, zabludama, posrtanjima, teškim devedesetim godinama, ratovima, lažnim herojima, majstorima prerušavanja, prodavcima magle, iskušenjima tranzicije...

 

Knjiga koja pomaže da bolјe razumete šta nam se desilo i šta nam se dešava.

 

I priča i istorija i svojevrsni film.

                   (Preuzeto sa: www.delfi.rs)


Preporučuje Sandra Delјanin, bibliotekar 

Parabola o životnim opasnostima koje vrebaju u digitalnom dobu, u kojem se sve više naših personalnih podataka skuplјa, proučava i koristi za zaradu, u kojem se sve nadzire, u kojem je privatnost prevaziđena, a maoistički kolektivizam je glavna ideologija. Egers nam pokazuje kako digitalna utopija može pretvoriti našu svakodnevicu u skup podataka, kako veru u mudrost gomile vodi vlast, jer prihvatanje kolektivne inteligencije uništava pojedince.

 

                             Mičiko Kakutani,                  The New York Times (preuzeto sa korice)


Preporučuje Igor Toholј, urednik filmskog programaNa mermernim liticama / Ernst Jinger. - Vršac: KOV, 1990

 

Ernst Jinger (29. 3. 1895 - 17. 2. 1998) učestvovao je u oba svetska rata, u Prvom je ranjen čak sedam puta, u Drugom je izgubio sina. Poslednji je nosilac Krsta za zasluge, najvećeg nemačkog ratnog odlikovanja. Iako uspešan u karijeri vojnika, Jinger se pred sam Drugi svetski rat paralelno okreće pisanju alegoričnog romana Na mermernim liticama, u kojem je Hitleru nadenuo smešno ime Kniebolo, a simbolično osporio i druge naciste na vodećim pozicijama.

(Mitovi jači od politike /Marina Vulićević, Politika, 2006)


Preporučuje : Ivan Vujović, knjižničarPreporučuje : Ivan Vujović, knjižničar

Istorija tajnih službi / Volfgang Kriger. - Beograd : Laguna, 2016.

„Sasvim je sigurno da se špijun na bojnom polju Aleksandra Velikog Makedonskog teško može svesti na zajednički imenilac sa današnjom obaveštajnom delatnošću, koja se oslanja na kompjutere i satelite. Pa ipak,  osnovni principi politike, a ponekad čak i vojni principi, veoma razvijenih država Antike i današnje politike bili veoma slični...


Preporučujemo za čitanjePreporučuje Sonja Sajdl, bibliotekarka

Ljubavologija / Bruno Šimleša. - Novi Sad : Psihopolis institut, 2016.

 

Bruno Šimleša je objavio osam knjiga, od kojih su Ljubavologija i Škola života među najprodavanijim izdanjima u Hrvatskoj. Izlazeći iz okvira sociologije, autor suvereno analizira lјubavne probleme savremenog čoveka, promišlјajući njihove psihološke i filozofske aspekte i predlažući rešenja.


Preporučuje Nataša Papić , bibliotekarka 

Zulejha otvara oči / Guzelј Jahina ; sa ruskog prevela Radmila Mečanin

 

Roman „Zulejha otvara oči“ veličanstven je početak. On poseduje odliku prave književnosti - pogađa pravo u srce. Priča o sudbini glavne junakinje, tatarske selјanke iz doba raskulačivanja, odiše takvom originalnošću, verodostojnošću i magijom na koje se retko nailazi u poslednjim decenijama u ogromnoj bujici savremene proze... (preuzeto sa korice)


Preporučuje Obrad Vučkovac, bibliotekarSvet otkrića: pripovest o čovekovoj potrazi za spoznajom sveta i sebe samog / Danijel Dž. Borstin ; preveli sa engleskog Raša Sekulović…[et al.]

 

…Uz živopisnu pozadinu koju čine biografije istraživača iz različitih epoha, upoznajemo se ne samo sa velikim i važnim otkrićima, već i sa time kako je do njih došlo. Imena Kolumba, Balboe, Magelana i Kuka, Kopernika, Galileja i Keplera, Paracelzusa, Galena, Verzalija i Harvija nisu samo simboli u Borstinovoj knjizi; oni na stranicama Borstinove knjige oživljavaju sa svim svojim vrlinama ali i manama, težnjama i strepnjama zbog kojih zauvek ostaju to što jesu...  (preuzeto sa korice)


Izaberite stranu
1 2 3 4 5 6 Sledeća>>