Preporučujemo za čitanjePreporučuje Sonja Sajdl, bibliotekarka

Ljubavologija / Bruno Šimleša. - Novi Sad : Psihopolis institut, 2016.

 

Bruno Šimleša je objavio osam knjiga, od kojih su Ljubavologija i Škola života među najprodavanijim izdanjima u Hrvatskoj. Izlazeći iz okvira sociologije, autor suvereno analizira lјubavne probleme savremenog čoveka, promišlјajući njihove psihološke i filozofske aspekte i predlažući rešenja.


Preporučuje Nataša Papić , bibliotekarka 

Zulejha otvara oči / Guzelј Jahina ; sa ruskog prevela Radmila Mečanin

 

Roman „Zulejha otvara oči“ veličanstven je početak. On poseduje odliku prave književnosti - pogađa pravo u srce. Priča o sudbini glavne junakinje, tatarske selјanke iz doba raskulačivanja, odiše takvom originalnošću, verodostojnošću i magijom na koje se retko nailazi u poslednjim decenijama u ogromnoj bujici savremene proze... (preuzeto sa korice)


Preporučuje Obrad Vučkovac, bibliotekarSvet otkrića: pripovest o čovekovoj potrazi za spoznajom sveta i sebe samog / Danijel Dž. Borstin ; preveli sa engleskog Raša Sekulović…[et al.]

 

…Uz živopisnu pozadinu koju čine biografije istraživača iz različitih epoha, upoznajemo se ne samo sa velikim i važnim otkrićima, već i sa time kako je do njih došlo. Imena Kolumba, Balboe, Magelana i Kuka, Kopernika, Galileja i Keplera, Paracelzusa, Galena, Verzalija i Harvija nisu samo simboli u Borstinovoj knjizi; oni na stranicama Borstinove knjige oživljavaju sa svim svojim vrlinama ali i manama, težnjama i strepnjama zbog kojih zauvek ostaju to što jesu...  (preuzeto sa korice)


Gorki limunovi Kipra / Lorens DarelGorki limunovi Kipra / Lorens Darel ; prevod sa engleskog Sonja Vasilјević. - Beograd : Karpos, 2015.

 

Putovanja se, kao i umetnici, ne stvaraju već se rađaju. Hilјadu različitih okolnosti im doprinosi, a samo nekolicina njih je želјena ili određena volјom – šta god mi o tome mislili. Spontano izrastaju iz potreba naše naravi, a one najbolјe među njima vode nas ne samo u spolјašnje prostranstvo, već isto tako i u ono unutarnje... (preuzeto iz teksta)


Sedam Evinih kćeri : genetičko poreklo Evropljana / Brajan Sajks  Sedam Evinih kćeri : genetičko poreklo Evropljana / Brajan Sajks ; prevod Katarina Ješić. - 1. izd. - Smederevo : Heliks, 2011 (Smederevo : Newpress). - VIII, 301 str. ; 24 cm

 

''...Autor umešno uvodi čitaoca u svet uzbudljivih genetičkih istraživanja, ilustrujući ih brojnim zanimljivim primerima. Među njima je priča o ruskoj carskoj porodici Romanov, o 5000 godina starom Ledenom čoveku pronađenom na Alpima, o poslednjim neandertalcima....'' (sa korice)


Tiha kuća / Orhan PamukTiha kuća / Orhan Pamuk ; s turskog prevela Mirjana Marinković. - Beograd : Geopoetika izdavaštvo, 2016 (Beograd : Čigoja štampa). - 334 str. ; 20 cm. - (Edicija Svet proze / Geopoetika izdavaštvo, Beograd)

 

''Tiha kuća istovremeno je i vesela i zastrašujuća; i ovo rano delo velikog pisca pulsira posebnom snagom nudeći čarobnu zrelost koju će Pamuk zdušno posvedočiti svojom budućom karijerom....'' (preuzeto sa korice)


Preporučujemo za čitanjeRečnik zaljubljenika u kulinarstvo / Alen Dikas; u saradnji sa Silvi Žirar-Lagors; prevela sa francuskog Jelena Mitrović. - Beograd: Službeni glasnik, 2016

 

Sve je uhvatilo korene u detinjstvu provedenom među povrćem u bašti i živinom iz seoskog dvorišta. Ali sve je potom obogaćeno željom da kultivišem ukus. Stalno izoštravanje čula za mene je potreba. Uvek ću naći vremena da probam novo maslinovo ulje, libanski sir uvaljan u biber, hleb sa domaćim kvascem ili šumske jagode... (preuzeto sa korice)


Piknik za IrmuPreporučujemo za čitanje

Piknik za Irmu: [zbornik motiva] / [priređivači, urednici Bojan Marković i

Tamara Mitrović; ilustracije Jelena Bešir]

 

...Taj slobodni pristup najlepšim knjigama za decu doneo je svež podstrek za dalja čitanja. Nama, da li bi i deci? Naslućujem, posle ove avanture, da nije to pravi put. Ali nismo ni nameravali da krčimo puteve nego da saberemo važne doživljaje. Proživljene kroz čitanje i posle... (preuzeto sa korice)


E-obrazovanjePreporučujemo za čitanje

Kritičko E-obrazovanje: borba za moć i značenje u umreženom društvu / Petar Jandrić i Damir Boras; prevod Ljudmila Pendelj

 

...Pisano pod uticajem bogatih iskustava autora, ovo delo nas podseća da se e-obrazovanje mora sagledati na apstraktnijem teorijskom nivou, koji će nas pripremiti za informisano donošenje odluka u različitim kontekstima. Sadržaj knjige temelji se na izvornom naučnom istraživanju, i u tom smislu ona je namenjena svima koji prate najnovija dostignuća u području e-obrazovanja...

 

                                                                           (preuzeto sa korica)


Istorija Švajcarske / Tomas MaisenPreporučujemo za čitanje

 

Istorija Švajcarske / Tomas Maisen; sa nemačkog preveo Života Ivanović. – Beograd: Albatros plus, 2014.

 

Današnja Švajcarska poznata je po multikulturalnom društvu i jakoj ekonomiji. O njenoj istoriji u Srbiji se malo zna. Švajcarska država nastala je u 13. veku. Organizovana je u kantone i predstavlja najbolji primer razvoja federalnih odnosa na tlu Evrope. Kako navodi autor, Švajcarska se pojavljuje kao tvorevina koja se kretala izvan ratova, revolucija i kriza koje su stvarale tok svetske istorije. Ako se uopšte i kretala – švajcarska istorija ne važi, ipak, za poprište lomova i preokreta, već predstavlja primer istorijskog kontinuiteta: solidna i dosadna za jedne, čvrsto rano usidrena u svom biću za druge.

 

 


Izaberite stranu
1 2 3 4 5 Sledeća>>