Preporučuje Igor Toholј, urednik filmskog programaNa mermernim liticama / Ernst Jinger. - Vršac: KOV, 1990

 

Ernst Jinger (29. 3. 1895 - 17. 2. 1998) učestvovao je u oba svetska rata, u Prvom je ranjen čak sedam puta, u Drugom je izgubio sina. Poslednji je nosilac Krsta za zasluge, najvećeg nemačkog ratnog odlikovanja. Iako uspešan u karijeri vojnika, Jinger se pred sam Drugi svetski rat paralelno okreće pisanju alegoričnog romana Na mermernim liticama, u kojem je Hitleru nadenuo smešno ime Kniebolo, a simbolično osporio i druge naciste na vodećim pozicijama.

(Mitovi jači od politike /Marina Vulićević, Politika, 2006)


Preporučuje : Ivan Vujović, knjižničarPreporučuje : Ivan Vujović, knjižničar

Istorija tajnih službi / Volfgang Kriger. - Beograd : Laguna, 2016.

„Sasvim je sigurno da se špijun na bojnom polju Aleksandra Velikog Makedonskog teško može svesti na zajednički imenilac sa današnjom obaveštajnom delatnošću, koja se oslanja na kompjutere i satelite. Pa ipak,  osnovni principi politike, a ponekad čak i vojni principi, veoma razvijenih država Antike i današnje politike bili veoma slični...


Preporučujemo za čitanjePreporučuje Sonja Sajdl, bibliotekarka

Ljubavologija / Bruno Šimleša. - Novi Sad : Psihopolis institut, 2016.

 

Bruno Šimleša je objavio osam knjiga, od kojih su Ljubavologija i Škola života među najprodavanijim izdanjima u Hrvatskoj. Izlazeći iz okvira sociologije, autor suvereno analizira lјubavne probleme savremenog čoveka, promišlјajući njihove psihološke i filozofske aspekte i predlažući rešenja.


Preporučuje Nataša Papić , bibliotekarka 

Zulejha otvara oči / Guzelј Jahina ; sa ruskog prevela Radmila Mečanin

 

Roman „Zulejha otvara oči“ veličanstven je početak. On poseduje odliku prave književnosti - pogađa pravo u srce. Priča o sudbini glavne junakinje, tatarske selјanke iz doba raskulačivanja, odiše takvom originalnošću, verodostojnošću i magijom na koje se retko nailazi u poslednjim decenijama u ogromnoj bujici savremene proze... (preuzeto sa korice)


Preporučuje Obrad Vučkovac, bibliotekarSvet otkrića: pripovest o čovekovoj potrazi za spoznajom sveta i sebe samog / Danijel Dž. Borstin ; preveli sa engleskog Raša Sekulović…[et al.]

 

…Uz živopisnu pozadinu koju čine biografije istraživača iz različitih epoha, upoznajemo se ne samo sa velikim i važnim otkrićima, već i sa time kako je do njih došlo. Imena Kolumba, Balboe, Magelana i Kuka, Kopernika, Galileja i Keplera, Paracelzusa, Galena, Verzalija i Harvija nisu samo simboli u Borstinovoj knjizi; oni na stranicama Borstinove knjige oživljavaju sa svim svojim vrlinama ali i manama, težnjama i strepnjama zbog kojih zauvek ostaju to što jesu...  (preuzeto sa korice)


Gorki limunovi Kipra / Lorens DarelGorki limunovi Kipra / Lorens Darel ; prevod sa engleskog Sonja Vasilјević. - Beograd : Karpos, 2015.

 

Putovanja se, kao i umetnici, ne stvaraju već se rađaju. Hilјadu različitih okolnosti im doprinosi, a samo nekolicina njih je želјena ili određena volјom – šta god mi o tome mislili. Spontano izrastaju iz potreba naše naravi, a one najbolјe među njima vode nas ne samo u spolјašnje prostranstvo, već isto tako i u ono unutarnje... (preuzeto iz teksta)


Sedam Evinih kćeri : genetičko poreklo Evropljana / Brajan Sajks  Sedam Evinih kćeri : genetičko poreklo Evropljana / Brajan Sajks ; prevod Katarina Ješić. - 1. izd. - Smederevo : Heliks, 2011 (Smederevo : Newpress). - VIII, 301 str. ; 24 cm

 

''...Autor umešno uvodi čitaoca u svet uzbudljivih genetičkih istraživanja, ilustrujući ih brojnim zanimljivim primerima. Među njima je priča o ruskoj carskoj porodici Romanov, o 5000 godina starom Ledenom čoveku pronađenom na Alpima, o poslednjim neandertalcima....'' (sa korice)


Tiha kuća / Orhan PamukTiha kuća / Orhan Pamuk ; s turskog prevela Mirjana Marinković. - Beograd : Geopoetika izdavaštvo, 2016 (Beograd : Čigoja štampa). - 334 str. ; 20 cm. - (Edicija Svet proze / Geopoetika izdavaštvo, Beograd)

 

''Tiha kuća istovremeno je i vesela i zastrašujuća; i ovo rano delo velikog pisca pulsira posebnom snagom nudeći čarobnu zrelost koju će Pamuk zdušno posvedočiti svojom budućom karijerom....'' (preuzeto sa korice)


Preporučujemo za čitanjeRečnik zaljubljenika u kulinarstvo / Alen Dikas; u saradnji sa Silvi Žirar-Lagors; prevela sa francuskog Jelena Mitrović. - Beograd: Službeni glasnik, 2016

 

Sve je uhvatilo korene u detinjstvu provedenom među povrćem u bašti i živinom iz seoskog dvorišta. Ali sve je potom obogaćeno željom da kultivišem ukus. Stalno izoštravanje čula za mene je potreba. Uvek ću naći vremena da probam novo maslinovo ulje, libanski sir uvaljan u biber, hleb sa domaćim kvascem ili šumske jagode... (preuzeto sa korice)


Piknik za IrmuPreporučujemo za čitanje

Piknik za Irmu: [zbornik motiva] / [priređivači, urednici Bojan Marković i

Tamara Mitrović; ilustracije Jelena Bešir]

 

...Taj slobodni pristup najlepšim knjigama za decu doneo je svež podstrek za dalja čitanja. Nama, da li bi i deci? Naslućujem, posle ove avanture, da nije to pravi put. Ali nismo ni nameravali da krčimo puteve nego da saberemo važne doživljaje. Proživljene kroz čitanje i posle... (preuzeto sa korice)


Izaberite stranu
1 2 3 4 5 Sledeća>>