Preporučujemo za čitanjepreporučuje Nikola Karlaš, profesor književnosti

Ispod tavanice koja se lјuspa/ Goran Petrović. - Beograd: Novosti, 2010.

 

Gorka, uzbudlјiva, neverovatna, ubedlјiva, poučna saga o poslednjim decenijama dvadesetog veka. Blistavi stil majstora autentičnog i zanimlјivog pripovedanja. Otkrijte zašto je autor na početku knjige napisao: Neki junaci su izmišlјeni, a neki događaji stvarni. I obrnuto.

 

Kino-novela o junacima male varoši zapravo je povest o nama, prirodama, zabludama, posrtanjima, teškim devedesetim godinama, ratovima, lažnim herojima, majstorima prerušavanja, prodavcima magle, iskušenjima tranzicije...

 

Knjiga koja pomaže da bolјe razumete šta nam se desilo i šta nam se dešava.

 

I priča i istorija i svojevrsni film.

                   (Preuzeto sa: www.delfi.rs)


Preporučuje Sandra Delјanin, bibliotekar 

Parabola o životnim opasnostima koje vrebaju u digitalnom dobu, u kojem se sve više naših personalnih podataka skuplјa, proučava i koristi za zaradu, u kojem se sve nadzire, u kojem je privatnost prevaziđena, a maoistički kolektivizam je glavna ideologija. Egers nam pokazuje kako digitalna utopija može pretvoriti našu svakodnevicu u skup podataka, kako veru u mudrost gomile vodi vlast, jer prihvatanje kolektivne inteligencije uništava pojedince.

 

                             Mičiko Kakutani,                  The New York Times (preuzeto sa korice)


Preporučuje Igor Toholј, urednik filmskog programaNa mermernim liticama / Ernst Jinger. - Vršac: KOV, 1990

 

Ernst Jinger (29. 3. 1895 - 17. 2. 1998) učestvovao je u oba svetska rata, u Prvom je ranjen čak sedam puta, u Drugom je izgubio sina. Poslednji je nosilac Krsta za zasluge, najvećeg nemačkog ratnog odlikovanja. Iako uspešan u karijeri vojnika, Jinger se pred sam Drugi svetski rat paralelno okreće pisanju alegoričnog romana Na mermernim liticama, u kojem je Hitleru nadenuo smešno ime Kniebolo, a simbolično osporio i druge naciste na vodećim pozicijama.

(Mitovi jači od politike /Marina Vulićević, Politika, 2006)


Preporučuje : Ivan Vujović, knjižničarPreporučuje : Ivan Vujović, knjižničar

Istorija tajnih službi / Volfgang Kriger. - Beograd : Laguna, 2016.

„Sasvim je sigurno da se špijun na bojnom polju Aleksandra Velikog Makedonskog teško može svesti na zajednički imenilac sa današnjom obaveštajnom delatnošću, koja se oslanja na kompjutere i satelite. Pa ipak,  osnovni principi politike, a ponekad čak i vojni principi, veoma razvijenih država Antike i današnje politike bili veoma slični...


Preporučujemo za čitanjePreporučuje Sonja Sajdl, bibliotekarka

Ljubavologija / Bruno Šimleša. - Novi Sad : Psihopolis institut, 2016.

 

Bruno Šimleša je objavio osam knjiga, od kojih su Ljubavologija i Škola života među najprodavanijim izdanjima u Hrvatskoj. Izlazeći iz okvira sociologije, autor suvereno analizira lјubavne probleme savremenog čoveka, promišlјajući njihove psihološke i filozofske aspekte i predlažući rešenja.


Preporučuje Nataša Papić , bibliotekarka 

Zulejha otvara oči / Guzelј Jahina ; sa ruskog prevela Radmila Mečanin

 

Roman „Zulejha otvara oči“ veličanstven je početak. On poseduje odliku prave književnosti - pogađa pravo u srce. Priča o sudbini glavne junakinje, tatarske selјanke iz doba raskulačivanja, odiše takvom originalnošću, verodostojnošću i magijom na koje se retko nailazi u poslednjim decenijama u ogromnoj bujici savremene proze... (preuzeto sa korice)


Preporučuje Obrad Vučkovac, bibliotekarSvet otkrića: pripovest o čovekovoj potrazi za spoznajom sveta i sebe samog / Danijel Dž. Borstin ; preveli sa engleskog Raša Sekulović…[et al.]

 

…Uz živopisnu pozadinu koju čine biografije istraživača iz različitih epoha, upoznajemo se ne samo sa velikim i važnim otkrićima, već i sa time kako je do njih došlo. Imena Kolumba, Balboe, Magelana i Kuka, Kopernika, Galileja i Keplera, Paracelzusa, Galena, Verzalija i Harvija nisu samo simboli u Borstinovoj knjizi; oni na stranicama Borstinove knjige oživljavaju sa svim svojim vrlinama ali i manama, težnjama i strepnjama zbog kojih zauvek ostaju to što jesu...  (preuzeto sa korice)


Gorki limunovi Kipra / Lorens DarelGorki limunovi Kipra / Lorens Darel ; prevod sa engleskog Sonja Vasilјević. - Beograd : Karpos, 2015.

 

Putovanja se, kao i umetnici, ne stvaraju već se rađaju. Hilјadu različitih okolnosti im doprinosi, a samo nekolicina njih je želјena ili određena volјom – šta god mi o tome mislili. Spontano izrastaju iz potreba naše naravi, a one najbolјe među njima vode nas ne samo u spolјašnje prostranstvo, već isto tako i u ono unutarnje... (preuzeto iz teksta)


Sedam Evinih kćeri : genetičko poreklo Evropljana / Brajan Sajks  Sedam Evinih kćeri : genetičko poreklo Evropljana / Brajan Sajks ; prevod Katarina Ješić. - 1. izd. - Smederevo : Heliks, 2011 (Smederevo : Newpress). - VIII, 301 str. ; 24 cm

 

''...Autor umešno uvodi čitaoca u svet uzbudljivih genetičkih istraživanja, ilustrujući ih brojnim zanimljivim primerima. Među njima je priča o ruskoj carskoj porodici Romanov, o 5000 godina starom Ledenom čoveku pronađenom na Alpima, o poslednjim neandertalcima....'' (sa korice)


Tiha kuća / Orhan PamukTiha kuća / Orhan Pamuk ; s turskog prevela Mirjana Marinković. - Beograd : Geopoetika izdavaštvo, 2016 (Beograd : Čigoja štampa). - 334 str. ; 20 cm. - (Edicija Svet proze / Geopoetika izdavaštvo, Beograd)

 

''Tiha kuća istovremeno je i vesela i zastrašujuća; i ovo rano delo velikog pisca pulsira posebnom snagom nudeći čarobnu zrelost koju će Pamuk zdušno posvedočiti svojom budućom karijerom....'' (preuzeto sa korice)


Izaberite stranu
1 2 3 4 5 Sledeća>>