Preporučujemo za čitanjePa kao: roman o ljubavi, istoriji i drugim nesporazumima / Vladimir Tabašević  – 2 izd. – Beograd: Laguna, 2016.

 

Pakao generacijskih razlika, porodičnih relacija, nerazumevanja i nemogućnosti istinskog ljubavnog susreta ispisuje se u jednom naizgled običnom ljubavnom odnosu. Iz tog pakla izrasta glavni junak romana koji nije u stanju da razluči stvarnost od svojih fantazija. Pakao ljubavi ili „pa kao“ ljubav, pakao ljudskih odnosa ili „pa kao“ ljudski odnosi, pakao pisanja ili „pa kao“ pisanje – konstantne su klackalice ovog romana koji ne računa na bilo koju drugu stvarnost osim one koju sam proizvodi. (preuzeto sa korice)


Preporučujemo za čitanjeUmetnost i tehnologije komunikacija / Aleksandar Luj Todorović – Beograd: Clio, 2009.

 

Knjiga Umetnost i tehnologije komunikacija opisuje rađanje modernih sredstava komunikacije, objašnjava suštinu njihovog rada i ukazuje na razmenu uticaja između sredstava komuniciranja na jednoj i umetnosti na drugoj strani. Posebna pažnja je posvećena nastanku modernih medija, fotografije, filma, radija i televizije i načinu na koji su ti mediji najpre podržavali postojeće umetnosti i pozajmljivali od njih pristupe i rešenja, da bi kasnije i sami postali sredstva umetničkog izražavanja i izvršili snažan povratni uticaj na iste one umetnosti na koje su se nekad ugledali... (preuzeto sa korice)


Preporučujemo za čitanje 

Okultno u umetnosti Marine Abramović: sa kratkim uvodom u jugoslovensku okulturu 1970-ih / Nikola Pešić. - Beograd : Neopress design & print, 2017.

 

Marina Abramović već dugo privlači pažnju kako javnosti koja je sklona umetnosti, tako i žute štampe. Njena umetnost je okrenuta "alternativnoj duhovnosti", a Abramovićeva postaje međunarodni "guru". Autor u ovoj studiji govori o životu umetnice, kao i o uticaju "okulture" na njena dela - uz osvrt na srpsku kulturnu scenu sedamdesetih godina XX veka.


Preporučujemo za čitanjePreporučujemo za čitanje

 

Ćerka španskog borca / Dragan Stojanović. - Beograd: Dom kulture „Studentski grad“, 2018.


Knjigu čine tri novele „Patro“, „Erihova smrt“ i „Ćerka španskog borca“, koje povezuje nastojanje da se po svojevrsnoj narativnoj dijagonali, koja preseca dvadeseti vek, prikaže šta nam se u njemu događalo i šta nije moglo da se ostvari; čime su sudbine junaka i njihovi odnosi, sreća i još više nesreće bili određivani; šta je u njihovim kataklizmama i mirnodopskim „predasima“ uslovljavalo njihove uzlete, posrtanja i propasti; u kakve čvorove su se zaplitali istina o životu i laži pojedinačnih egzistencija, ljubavi, ideologije, politika sa svojim zabludama, delovanje i mahinacije stvarnih i izmišljenih aktera istorijskih zbivanja.


Preporučujemo za čitanje 

Izazovi hrišćanstvu u 21. veku / Vladeta Jerotić. – Beograd: Draslar partner, 2011.


Sakupljena predavanja prof. Jerotića koja je održao na različite teme, odgovarajući na pitanja sa kojima se suočava savremeni čovek i onaj pre njega, i onaj pre... Koji će izazovi hrišćanstvu biti u 21. veku, možemo odgonetati analizirajući sve ono što je prethodilo. (preuzeto sa korice)


Preporučuje Ivana Gavrilović, bibliotekarkaŠezdesetosmaš: priče, reportaže i intervjui iz Studenta '68 / Milisav Savić. - Beograd: Službeni glasnik, 2016.

 

''Sinoć sam upoznao maksimalnu curu; kad je vidiš, ima da vrisneš kao metla. Šlager devojka! Bio ja na igranjcu u Domu omladine. Inače, tu se skuplјa odabrano društvo: dolaze najbolјe ribe i prvorazredni frajeri. Ima i šlјama, nekih nabeđenih šizera, ali oni se iz klape brzo odškartiraju...'' (Gale švaler - odlomak iz knjige)


Preporučuje Milica Simić , studentkinja književnostiNovi Jerusalim/ Borislav Pekić. - Beograd: Nolit, 1988.

Kada osmotrimo vremenski raspon koji pripovetke iz Novog Jerusalima obuhvataju (a to je luk od srednjeg veka do daleke, antutopijske budućnosti), možemo reći da hronika u datom slučaju označava integralni letopis sveta. U Novom Jerusalimu cela istorija je u stvari gotska hronika, beskrajni niz mračnih, tragično osenčenih destinacija. Preispitujući i kreativno nadograđujući neke karakteristike upravo tog i tako odabranog žanra Borislava Pekića, ispunjen mu je smislom za koju možemo reći da je isto tako svima nama, da je univerzalan. A tamo gde se govori o univerzalnom, tamo govori istinska, najviša umetnost. Mihajlo Pantić


Preporučujemo za čitanjepreporučuje Nikola Karlaš, profesor književnosti

Ispod tavanice koja se lјuspa/ Goran Petrović. - Beograd: Novosti, 2010.

 

Gorka, uzbudlјiva, neverovatna, ubedlјiva, poučna saga o poslednjim decenijama dvadesetog veka. Blistavi stil majstora autentičnog i zanimlјivog pripovedanja. Otkrijte zašto je autor na početku knjige napisao: Neki junaci su izmišlјeni, a neki događaji stvarni. I obrnuto.

 

Kino-novela o junacima male varoši zapravo je povest o nama, prirodama, zabludama, posrtanjima, teškim devedesetim godinama, ratovima, lažnim herojima, majstorima prerušavanja, prodavcima magle, iskušenjima tranzicije...

 

Knjiga koja pomaže da bolјe razumete šta nam se desilo i šta nam se dešava.

 

I priča i istorija i svojevrsni film.

                   (Preuzeto sa: www.delfi.rs)


Preporučuje Sandra Delјanin, bibliotekar 

Parabola o životnim opasnostima koje vrebaju u digitalnom dobu, u kojem se sve više naših personalnih podataka skuplјa, proučava i koristi za zaradu, u kojem se sve nadzire, u kojem je privatnost prevaziđena, a maoistički kolektivizam je glavna ideologija. Egers nam pokazuje kako digitalna utopija može pretvoriti našu svakodnevicu u skup podataka, kako veru u mudrost gomile vodi vlast, jer prihvatanje kolektivne inteligencije uništava pojedince.

 

                             Mičiko Kakutani,                  The New York Times (preuzeto sa korice)


Preporučuje Igor Toholј, urednik filmskog programaNa mermernim liticama / Ernst Jinger. - Vršac: KOV, 1990

 

Ernst Jinger (29. 3. 1895 - 17. 2. 1998) učestvovao je u oba svetska rata, u Prvom je ranjen čak sedam puta, u Drugom je izgubio sina. Poslednji je nosilac Krsta za zasluge, najvećeg nemačkog ratnog odlikovanja. Iako uspešan u karijeri vojnika, Jinger se pred sam Drugi svetski rat paralelno okreće pisanju alegoričnog romana Na mermernim liticama, u kojem je Hitleru nadenuo smešno ime Kniebolo, a simbolično osporio i druge naciste na vodećim pozicijama.

(Mitovi jači od politike /Marina Vulićević, Politika, 2006)


Izaberite stranu
1 2 3 4 5 6 Sledeća>>