Imajući u vidu nedoumice oko osnivanja i statusa Arhiva alternativnog filma Akademskog filmskog centra Doma kulture "Studentski grad" na ovoj stranici donosimo dokumente o njegovom nastanku.

alternative film video arhiv alternative film video
Arhiv alternativnog filma - Alternative Film Arhiv
letak 1982.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Arhiv alternativnog filma - Alternative Film Arhiv
Petkom u 22, TV BGD II - 1982.


ALTERNATIVE FILM ARHIV*

Sledeći tradiciju negovanja alternativnog filma, začetu u nekadašnjem Akademskom kino klubu, danajšnji Akademski filmski centar Doma kulture "Studentski grad" svoju aktivnost ovog puta usmerava u ostvarenje jednog značajnog kulturnog projekta. Osnivanje arhiva alternativnog filma, predstavlja, u izvesnom smislu, idejnu sintezu dosadašnjeg rada Akadmeskog filmskog centra sagledanog kroz intenzivno negovanje filmskog stvaralaštva i aktivnost na planu kritičke revalorizacije i teorijskog definisanja ove vrste filmske produkcije.

Iako je i ranije ukazivano na vrednosti našeg alternativnog filma, dosadašnja društvena briga za očuvanje njegovog postojećeg fonda nije bila i usaglašena sa njegovim celokupnim umetničkim, estetskim i kulturnim značajem. Stvaran uglavnom sredstvima i entuzijazmom zaljubljenika, jugoslovenski alternativni film je ostao u potpunosti prepušten svojim stvaraocima – amaterima i kino klubovima. Umetnički i proizvodno alternativan u odnosu na vladajući kod profesinalne prdukcije, ovaj film je do sada bio na margini pažnje postojećih ustanova za čuvanje filmskih dela.

Osnivanje Arhiva alterantivnog filma je zato najadekvatniji način stvarnog iskazivanja svesti o umetničkoj i kulturnoj relevantnosti jugoslovenske alternativne filmske prakse. U tom smislu i koncepciju Arhva treba razumeti kao jedno od najcelishodnijih rešenja za očuvanje svih umetnički vrednih dela stovrenih u našem alternativnom filmu.


ALTERNATIVE FILM ARHIV

Osnivač Arhiva je Akademski filmski centar. Doma kulture "Studentski grad", u čijem sastavu Arhiv deluje.

Oblici rada

Arhiv prikuplja i čuva značajna ostvarenja alternativne filmske i video produkcije. Prikuplja i čuva dokumente, fotose i knjige vezane za alternativni film i video. Izdaje publikacije iz oblasti alternativnog filma i videa, kao i informacije o filmskom fondu i svojim aktivnostima. Priredjuje projekcije u dvorani Alternativnog bioskopa. Autorima, teoretičarima, kao i svim zainteresovanim omogućuje uvid u arhivirane filmove putem video-tejpa.

Način prikupljanja i čuvanja filmova

Arhiv prikuplja i čuva filmove na više načina:
Kopira originale, vlasništva autora i čuva ih kao arhivske kopije
Autori i klubovi mogu dati Arhivu filma na čuvanje, zadržavajući pravo vlasništva.
Autori zadržavaju autorska prava nad svojim filmovima.
Originali i arhivske kopije se ne prikazuju
Filmovi se čuvaju prema medjunarodnim standardima za arhiviranje filmova.
U zavisnosti od finansijskih mogućnostni praviće se kopije za projekciju isključivo u Sali Alternativnog bioskopa, koji ima 80 mesta i mogućnost projektovanja svih filmskih formata i načina ozvučavanja.
Svi arhivirani filmovi prebacuju se na video-tejp, čime se omogućuje svim zainteresovanima uvid u fond Arhiva.

Savet Arhiva

Sastoji se od autora i teoretičara Alternativnog filma. Predlaže filmove za koje smatra da su značajni za arhiviranje. Članovi Saveta, pored samostalnog praćenja alternativne filmske i video produkcije za svoju informaciju koriste i ALTERNATIVE FILM FESTIVAL koji organizuje Akademski filmski centar Doma kulture "Studentski grad".

Kontakt

Ivko Šešić
Miodrag Milošević

ALTERNATIVE FILM ARHIV
11070 Novi Beograd, Bul. AVNOJ-a 179
Tel. 011/691-442


*Tekst letka iz 1982. godine.